Vas vármegye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2023. május 6.- május 20.

Az elmúlt két hétben a szokásosnál hűvösebb időjárás volt vármegyénkben. Vármegyénk egésze bőségesen kapott az égi áldásból, mely lassú, áztató eső formájában érkezett. Szombathelyen 96,6 mm eső volt.

  1. ábra: Meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza BBCH 51 – 58 (Kalászhányás kezdete, a virágzat csúcs kiemelkedik a levélhüvelyből – a kalász 80 %-a kiemelkedett)

Őszi árpa BBCH 61 – 65 (Virágzás kezdete – teljes virágzás)

Őszi káposztarepce: BBCH 69 – 71 (Virágzás vége, becőképződés kezdete – a becők 10 %-a elérte a végleges nagyságot)

Napraforgó: BBCH 12 – 14 (2 – 4 leveles állapot)

Kukorica: BBCH 12 – 15 (2 – 5 leveles állapot)

Szója: BBCH 10 – 11 (1 pár leveles állapot – 1 kifejlett hármaslevél)

Szőlő: BBCH 53 -55 (Fürtkezdemények határozottan láthatók – fürtkezdemények növekedése, virágok szorosan egymás mellett)

Alma: BBCH 69 – 71 (Virágzás vége, teljes sziromhullás – 5-10 mm-es gyümölcskezdemények)

Szántóföldi kultúrák

Az őszi árpa virágzik, az őszi búza pedig kalászhányás kezdetén van. A következő időszakban nagyon fontos feladat áll a termelők előtt a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben. Sárgarozsda fertőzés továbbra is veszélyt jelent. A megbetegedés erősen függ a fajtától, valamint a korábbi fungicides védekezéstől. A sárgarozsda tünetei nemcsak a levélen, levélhüvelyen jellemzőek, hanem a száron, kalászpelyván is. Érzékeny gazdanövény, optimális körülmények között a kórokozó világos sárga színű telepei gyöngyfüzér-szerűen, a párhuzamos levél erek között sorba rendeződve válnak láthatóvá. A mostani felmelegedés még nem gátolja a korokozó terjedését, az éjszakai párák kedvezőek a további fertőzésnek. Ahogy a hőmérséklet tartósan 20 -22 °C felett lesz, számíthatunk a vörösrozsda megjelenésére is. A zászlóslevelek egészségesen tartása különösen fontos. Május 19-től megindult a vetésfehérítő imágók ismételt tömeges betelepedése. Azokban az állományokban, ahol az elmúlt hetek folyamán nem volt lehetőség rovarölőszeres kezelésre, lárvakelést tapasztalunk (L1-es lárvák az állományban). A várható jelentős felmelegedés hatására tömeges tojásrakásra és lárvakelésre kell számítanunk.

Az őszi káposztarepcében termését már csupán a becőormányos és a becőszúnyog, esetlegesen a levéltetvek kártétele befolyásolhatja. A korábbi védekezések miatt csökkent a kártétele, de továbbra is figyelni kell a táblákat. Emellett a száron és a becőkön fokozott a veszély a szklerotíniás, a fómás és az alternáriás betegségek megjelenésének.

Kukoricában a posztemergens gyomirtást végzik a gazdák. A korábban leesett csapadék jótékony hatása már látszik a kukoricán, szemmel láthatóan növekszik az állomány.

Napraforgóban az alapkezelések a korábbi csapadék hatására általában sikerültek. A sok csapadék hatására viszont néhány helyen fitotoxikus tünetek léptek fel. Jelenleg a posztemergens kezelések aktuálisak.

Gyümölcskultúrák

Alma ültetvényekben tovább terjednek a lisztharmat prímér fertőzöttség a hajtásnövekedéssel arányosan növekedett, így a korábbi fertőzésekkel együtt helyenként már most közepes a fertőzöttség. A korábbi esők, a tartós nedvességborítottság és a magasabb páratartalom hatására a korábbi enyhébb fertőzés közepes fokozatúra növekedett, ezért a lisztharmattal együttes, intenzív védekezés javasolt. A ventúriás varasodás fertőzés lehetősége kialakult. Almafa vértetű felszaporodása megkezdődött.

A kártevők rajzása, ahogy az alábbi ábrák mutatják, csökkenő tendenciát mutatnak.

2. ábra: Almamoly rajzásdinamikája

  1. ábra: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

  1. ábra: Almailonca rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés létrejöttéhez különösen kedvező a magas páratartalmat biztosító több napos csapadékos időjárás. A növekvő hajtások, a levelek már fogékonnyá válnak a kórokozóra, így a prímér fertőzés létrejöhet.

Lisztharmat áttelelő ivaros képleteiből elinduló fertőzés kialakulásának kedvezőek a környezeti viszonyok. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, a fürtkezdemény még nincs fogékony stádiumban. Tarka szőlőmoly imágó rajzása folytatódik. A szőlő gubacsatka jelenlétét mutatja a kezdetben bordóba hajló sötétpiros elszíneződés a jellegzetes, többnyire kerek a lomblevél színe felé domborodó torzulások formájában. Folyamatos tüzetes ültetvény vizsgálat szükséges.

Tanakajd, 2023. május 22.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző