Vetésfehérítő bogár helyzetkép

2023.05.22.

Az elmúlt héten péntekig az évszakhoz képest hidegebb, csapadékos, szeles időjárást tapasztalhattunk. A péntektől induló felmelegedés nyomán viszont a vetésfehérítő bogarak további tömeges betelepedését észleltük vármegyénkben!

A május 19-től induló felmelegedés (a mai nap délután már 28,1 °C-ot mértünk) vetésfehérítő bogarakra gyakorolt hatását az őszi és tavaszi kalászos gabonák tekintetében a mai felvételezések egyértelműen mutatták:

  1. Azokon a vizsgált táblákon, ahol történt már korábban az állományban egy szükséges és jól időzített rovarölő szeres (általában piretroidos) kezelés, szinte kizárólag csak imágókat találtunk.
  2. A táblák egy részén viszont megjelentek már a lárvák: Többségük az éppen csak kikelt, a károsítást megkezdő L1-es lárva. Ezek a táblák mindeddig nem kaptak rovarölő szeres kezelést.

Mivel az időjárás előrejelzés alapján továbbra is a kártevő számára kedvező hőmérsékletekkel számolhatunk:

  1. az éppen induló lárvakelés fel fog gyorsulni.
  2. az újonnan betelepedő imágók párosodása és tojásrakása intenzívebbé válik.

Mindezt természetesen a heves záporok, zivatarok befolyásolhatják, valamint kellő intenzitás esetén a csapadék a lárvákat leverheti a levélzetről. A védekezés időzítése szempontjából fontos kiemelni, hogy az említett kis lárvák még lényegesen kevesebb levélfelületet fogyasztanak el, mint az utolsó két lárvastádium. A nagyobb lárvák (L3; L4) fogyasszák el a lárvafejlődéshez szükséges táplálékmennyiség mintegy 90%-át.

Ajánlatos a kalászos gabonáink ismételt ellenőrzése!

A levelek rágása és hámozgatása mellett, érdemes megemlíteni a vetésfehérítő bogarak vírusterjesztő képességét is. Az árpa sárga törpülés vírus, a rozsnok mozaik vírus átvihető a vetésfehérítő bogarak segítségével. Az ellenük való védekezést így vírusvektor szerepük is indokolja.

  • A magas hőmérséklet elsősorban a könnyen bomló, fényérzékeny piretroidok stabilitását befolyásolja negatívan. A piretroidok rövid hatástartama így tovább csökkenhet.
  • Az évszakhoz képest meleg időjárás estén a piretroidokat inkább csak az L1-L2 lárvák ellen használjuk, vagy kombinációban (piretroid + neonikotinoid) alkalmazzuk,

vagy neonikotinoid hatóanyagú készítményt válasszunk.

  • Amennyiben a szomszédos területeken virágzó kultúrák helyezkednek el (fehér akác, fekete bodza, őszi káposztarepce) a méhek és egyéb hasznos élő szervezetek védelme érdekében gondos szerválasztás és időzítés szükséges!

Gyakorlati szempontból érdemes még több tényezőt is szem előtt tartani, elsősorban a méhek védelme érdekében:

Egy virágzó akácerdő mellett elterülő kalászos gabona vetésfehérítő bogár elleni védelme során úgy kell eljárnunk, mint egy virágzó kultúra permetezésekor!

Virágzó kultúrának minősül a mézelő gyomokkal fertőzött gabona tábla is!

Hasonló az elbírálás a virágzás előtti stádiumban lévő, levéltetvekkel erősen fertőzött napraforgó táblán is, amelyet a mézharmat gyűjtése miatt látogatnak a méhek!

A NÉBIH közleményét figyelembe érdemes venni a készítmények kiválasztásánál:

„Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) útmutatása alapján a gabonákat is méhekre attraktív, vagyis méheket vonzó kultúrának kell tekinteni. A gabonafélék (pl. búza, árpa, rozs) virágzása során a méhek tömeges jelenlétének kicsi ugyan az esélye, de nem nulla! Éppen ezért a méhek kíméletét szem előtt tartva, virágzás időszakában – kifejezetten ide értve azt az esetet is, amikor a táblán, vagy annak szegélyében gyomnövények virágoznak – méhekre kifejezetten kockázatos besorolású növényvédő szert kijuttatni tilos!

A méhekre mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerek – amennyiben ezt az engedélyokiratuk lehetővé teszi – csak méhkímélő technológiával alkalmazhatók: a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával, legkésőbb 23 óráig.”

Forrás:https://portal.nebih.gov.hu/-/mehkimelo-technologia-alkalmazasa-gabonafelekben-viragzas-idejen

Tanakajd, 2023.05.22.

Farkas István

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Osztály

növényvédelmi zoológus

20 hálócsapásban fogott imágók

Fotó: Farkas I.

Az erős napsugárzás ellen védelmet kereső fiatal lárva

Fotó: Farkas I.