Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 12. felhívás

„A növényvédelmi helyzet fokozódik!” -alakíthatnám át Virág elvtársnak a nemzetközi helyzetre vonatkozó megjegyzését a Tanú című filmből. Valóban megjelent sok olyan károsító ami gondot jelenthet. (Ahol már írtam a védekezésről, ott zárójelben utalok a felhívásra. Ezeket megtalálják a szponzoraink honlapján vagy itt.)

– Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Egy díszcserje mézharmatos levelét 06.01-én fotóztam (6. felhívás). Számos tetűfaj a dísznövényekről a termesztett növényekre is átterjedhet. A fatörzsön csapatostul vonuló hamvas szilva levéltetvek látványa számomra is megdöbbentő volt, 05.31-én Soroksáron filmeztem le a vándorló tetveket. Nemsokára felkerül a Gazdabolt.hu YouTube csatornájára.

– A varas almalevél fotója is 05.31-én készült, ennél a fánál már nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. Azért még ne adja fel a kertész (5. felhívás).

– A lisztharmatok jelenlétén nem csodálkozom. A szőlőnél biztosan számolni kell vele (10. felhívás).

– Árnyékliliomon fényképeztem a csigák kárképét 05.23-án. Innen a zöldségekre is átmászhatnak! A 7. és 9. felhívás mellé egy cikket is ajánlok az érdeklődőknek a Kertészet és Szőlészet hetilapból.

– Gyakorlatilag az összes gyümölcsmoly (8. felhívás) és a cseresznyelégy (10. felhívás) is rajzik. Hegyi Tamás kollégám május 21-i levelében írt arról, hogy megtalálta az első almamolytojást. Lásd a fotót és köszönöm!!!

A képen zöld, kültéri, Szárazföldi növény, fű látható

Automatikusan generált leírás A képen Növénykórtan, személy, növény, fog látható

Automatikusan generált leírás A képen növény, kültéri, Szárazföldi növény, Virágos növény látható

Automatikusan generált leírás

-Egyes cseresznye és kajszifajtákon idén tarolt a blumeriella, rongyosan lógnak a levelek az ágakon és már megjelentek a levélnedvességhez kötődő egyéb levélbetegségek is a csonthéjasoknál (11. felhívás). A kajszin 05.29-én már termésen fotóztam a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a tüneteit, melyre a 11. felhívás készítményei mellett a Chorus 50 WG és a Topas 100 EC is engedélyezett egyes csonthéjasoknál.

– A parlagfű csírázásához fény szükséges. Ahol sérül a zárt növénytakaró pl. a kapálatlan ágyásokban, a kikopaszodott gyepekben, a facsemeték ültetőgödreinél, ott nemsokára megjelennek a gyorsan növekvő parlagfüvek (05.23 -i kép). Házikertekben a legjobb ha gyökerestül kihúzzuk a töveket. Gyomláljuk ki a gazt!

A képen Nedvesség, természet, fű, Makrofényképezés látható

Automatikusan generált leírás A képen gyümölcs, fa, kültéri, gyümölcsfa látható

Automatikusan generált leírás A képen fűszernövény, növény, Fines herbes, talaj látható

Automatikusan generált leírás

-A szárazság de a túlzott talajnedvesség is megakadályozhatja bizonyos tápanyagok pl. a vas vagy a kalcium felvételét. Aki végül úgy dönt, hogy permetezni fog, adagoljon mikroelemeket tartalmazó lombtrágyát is a permetléhez. Az egészséges almaterméshez szükséges kalcium 80%-ának a virágzástól számított 6-7 héten belül be kell jutnia az almafába. Az almához válasszanak kalciumot is tartalmazó levéltrágyát.

Budapest, 2023. június 4. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK