Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 15. felhívás

A meleg, csapadékos időjárás miatt továbbra is a gombákra és a baktériumokra kell a leginkább figyelnünk

► A rozsdagombáknak különösen kedveznek a meleg, esős napok. Csipkebogyótermésen, orbáncfüvön, rózsán, mahónián, körtén és már a ma fotózott szedren is számolni kell velük (9. felhívás).

A kollégák a gabonatáblákon is küzdenek a rozsdafajokkal pl. a sárgarozsdával. Valószínűleg ugyanez a faj támadta meg néhol a gyepeket is. Főleg az öntözött gyeprészeken, több négyzetméteres sárguló foltok jelzik a fertőzést. Már szabad szemmel is megfigyelhetjük a fűszálakon az apró sárga „pöttyöket”, a gomba telepeit.

A 9. felhívásban felsorolt gombaölők valószínűleg visszafognák a terjedését a gyepen is. Ám a gyepen végzett hatósági kísérletekkel egyik növényvédő szernek sem állapították meg pl. azt a munkaegészségügyi várakozási idejét, aminek a letelte után mehetnének emberek, kutyák a lepermetezett gyepfelületre. Tehát pázsitra, gyepre nem ajánlom ezeket a készítményeket. A Switch 62,5 WG viszont engedélyezett „pázsitokra, gyepekre hópenész, levélfoltosságok és rozsda ellen” is.

A szellős növényállomány kialakításával és a mezei zsurló főzettel is lehet védekezni ellene. A zsurlót a biotermesztésben is ajánlják és egyszerű anyagként is engedélyezték. Ha kipróbálták, kérem jelezzenek vissza.

► A 11. felhívásban írtam a szőlőben induló peronoszpóra fertőzésről. Tovább nőtt a „fertőzési nyomás”, de a megfelelő szerkínálatnak köszönhetően sok kertben eddig sikerült kordában tartani a gombát. A „profik” a harmadik-negyedik permetezésnél tartanak.

Ha itt van a peronoszpóra, akkor a fitoftórával is számolni kell, mert egészen közeli rokonok. A gomba nagy károkat okozhat a paradicsomban, ahol paradicsomvész lett a neve és a krumpliban, ahol burgonyavészként emlegetik. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt leszáradnak a bokrok levelei. (Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, azt is tönkre teheti.)

A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a Proplant, a Polyram DF, a Ranman Top mindkét növényre engedélyezett, míg az Amistar a paradicsomban használható. Több permetezést is „megúszhatnak” ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen, lásd a biokultura.org -on.

A képen zöld, gyümölcs, Növénykórtan, kültéri látható

Automatikusan generált leírás A képen személy, fű, Szár, növény látható

Automatikusan generált leírás A képen Szárazföldi növény, növény, levél, talaj látható

Automatikusan generált leírás

► Ahol még találtak élő buxusokat, zöld leveleket a selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói, ott be tudták fejezni a fejlődésüket, bebábozódtak. Június 13-án a csapdákban már a bábokból kikelő lepkék is megjelentek. Tehát megindult a párzás, a tojásrakás és nemsokára kikelnek a lárvák is. Hetente többször is nézzenek be a bokrok belsejébe, mert itt találják meg a kicsi hernyókat. Nagy nyomással, ide kell bejutni a permetlének is!

► Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Kalciumtartalmú lombtrágyákkal lehet pótolni a hiányát. A szüretig többször ismételhetik a permetezést pl. az almában is, a tároláskori foltosság megelőzésére.

Hullik a leander levele. A baktériumok terjedéséhez mindig a cseppfolyós víz jelenléte is szükséges. Származhat ez a csapadékból vagy a helytelenül elvégzett, a leveleket is elérő öntözővízből. Az aszályos, száraz időjárásban elszoktunk a baktériumos fertőzésektől. A leanderen az idén feléledtek és máris fertőztek (mai fotó). Bármelyik rézkészítmény és bármelyik tapadásfokozó együttes permetezésével védekezhetünk ellenük.

Budapest, 2023. június 28. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK