Vas vármegye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2023. június 21. – július 5.

Az elmúlt időszakban nyárias idő volt vármegyénkben, elvétve egy-egy lokális záporral. Szombathelyen 16,6 mm csapadék hullott.

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 85 – 87 (Viaszérés – sárgaérés)

Őszi árpa: BBCH 99 – betakarított termés

Őszi káposztarepce: BBCH 85 – 87 (A becők 50 %-a érett, fekete és kemény magvakkal – a becők 70 %-a érett, fekete és kemény magvakkal, 20 – 25 %-os nedvességtartalom

Kukorica: BBCH 34 (4 szárcsomós állapot)

Napraforgó: BBCH 51 (Csillagállapot, a levelecskékkel körülvett virágrügy megjelenése)

Szója: BBCH 51 (Első virágbimbók megjelenése)

Szőlő: BBCH 70 – 35 (Gyümölcskötődés kezdete – 2 – 3 mm –es bogyók)

Alma: BBCH 75 – 77 (50 – 70 %-os gyümölcsméret)

Szántóföldi kultúrák:

Vármegyénkben végéhez közelít az őszi árpa betakarítása. Termésátlaga a vártnál gyengébb. A gazdák folyamatosan végzik a tarlóhántást. Az évelő gyomnövények ellen a nyár közepén lehetőség nyílik a hatékony védekezésre tarlókezelés formájában.

Őszi búzában a felszáradó növények állapota miatt nehezen állapítható meg a kalászfuzáriózis tünete. Betakarításához még egy hét kell.

Őszi káposztarepcét vizsgálva 3-5 %-ban találkoztunk a fómás levélfoltosság és szárrák tüneteivel. Fehérpenészes rothadás fertőzésének mértéke gyenge volt, általánosan 2-3 %-os. Repcebecőormányos új nemzedékének megjelenése észlelhető a becőkön, melyek jelenleg kárt nem okoznak

  1. kép: Repcebecőormányos új nemzedéke (Fotó: VVKH AF NTO)

Kukoricának kedvezett a meleg időjárás. Kukoricabogár intenzív rajzása július 3.-ától megfigyelhető. Vasszécsenyben kihelyezett feromon csapdánk 62 egyedet fogott. A kukoricamoly tömeges rajzása az elhelyezett fénycsapda alapján a 25. héten indult, a 26. héten már lassan csökkenő tendenciát mutat. A megfigyelésre alapozva, több táblán is indokolt lehet a védekezés a kártevők ellen.

Napraforgó táblák általában virágzás előtti állapotban vannak, hamarosan érdemes lesz védekezni a napraforgó tányérbetegségei ellen. A kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés és az alternáriás szár- és levélfertőzésre kell számítani. Levéltetű kolóniák kialakulása folytatódott.

Gyümölcskultúrák:

Az almástermésű fákon a lisztharmat mellett a varasodás okoz gondot. Tűzelhalás fertőzés valószínűsége magas. A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás.

  1. kép: Vértetű kártétele almán (Fotó: VVKH AF NTO)

Kártevők közül az almamoly május óta folyamatosan rajzik. Az almalevél aknázómoly rajzásdinamikája növekvő tendenciát mutat.

  1. kép Almamoly rajzásdinamikája

  1. kép: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége a meteorológiai adatok alapján kialakult. Lisztharmat fürt fertőzés a vizsgált ültetvényekben előfordul. A lisztharmat elleni sikeres, eredményes védekezés további feladata a bogyónövekedés kezdetén, a fürtkezdemények fertőzés mentes tartása. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony.
A feromon csapda a tarka szőlőmolyt újra fogja Celldömölkön, a Ság hegyen.

Amerikai szőlőkabóca monitorozása folyamatos 9 helyszínen, kabócát egyenlőre nem találtunk.

Jelentős levélveszteséget okoz a zöld őszibarack levéltetű kolóniák.

  1. kép: Zöld őszibarack levéltetű (Fotó: VVKH AF NTO)

Tanakajd, 2023. július 5.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző