Vas vármegye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2023. július 6. – július 20.

Vármegyénkben fokozódott a kánikula, a 2 hetes periódus közepén Szombathelyen 31,6 mm csapadék hullott.

  1. kép: Meterológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 99 (Betakarított termés)

Őszi káposztarepce: BBCH 99 (Betakarított termés)

Kukorica: BBCH 61 – 65 (Virágzás kezdete, a porzók megjelenése a címer középső részén – teljes virágzás)

Napraforgó: BBCH 63 (Virágzás eleje, a csöves virágocskák külső harmada nyílik)

Szója: BBCH 63 – 65 (Virágzás kezdete – 30 %-os virágzás – teljes virágzás, fővirágzás)

Szőlő: BBCH 73 – 77 (2-3 mm –es bogyók, fürtlehajlás kezdete – fürtzáródás kezdete)

Alma: BBCH 77 – 79 (70 – 90 %-os gyümölcsméret)

Szántóföldi kultúrák:

Az őszi búza aratása a felénél jár vármegyénkben. A kalászosok átlaghozama meghaladja tavalyi értéket, 6-9 t/ha a termésátlag. Folyamatos a tarlóhántás, az évelő gyomnövények ellen a nyár közepén lehetőség nyílik a hatékony védekezésre. A későbbiekben célszerű „feketén” tartani a tarlót, megakadályozni az elgyomosodást, mert a zöldellő tarló egyrészt elvonja a nedvességet a talajból, másrészt lehetőséget biztosít a kártevők és a kórokozók felszaporodására.

Őszi káposztarepce betakarításával jól állnak a gazdálkodók, a hozam átlagosan 2,5 – 4,5 tonna körül alakul. A tarlón vizsgálva 2 – 3 %-ban találkoztunk a fómás levélfoltosság és szárrák tüneteivel. Fehérpenészes rothadás fertőzésének mértéke gyenge volt, általánosan 2 – 3 %-os.

Kukorica fejlődési állapota is elérte a virágzást, szóródik a pollen a címerből, és megjelentek a nővirágok is (csőkezdemények a bajusszal). A kukoricamoly rajzása közepes. A kukoricabogár imágók rajzása folyamatos, már találkozunk kopuláló egyedekkel is. Az idei közvetlen károk megakadályozása mellett, a most elvégzett kezelések a leghatékonyabbak a következő évi lárvakártétel csökkentésére. A kukorica alsó levelei kezdenek elszáradni, nagy szükség lenni az égi áldásra.

Napraforgón észlelési szintű fehérpenészes rothadás és alternáriás fertőzés tünetekkel találkoztunk, a mezei poloskák és a levéltetvek száma is alacsony.

Szójában egyenlőre atkafertőzést nem észleltünk.

Gyümölcskultúrák:

Almásokban az almafa lisztharmat ellen a védekezés javasolt minden ültetvényben, emellett a varasodás tüneteivel is egyre gyakrabban találkozhatunk. A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat. Az almamoly folyamatosan rajzik, időjárástól függően ugyan ingadozik a csapdák által fogott egyedek száma. Az almalevél aknázómoly rajzása csökkenő tendenciát mutat a ragacslapos megfigyeléseknél.

  1. kép: Almamoly rajzásdinamikája
  2. kép: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége a meteorológiai adatok alapján vármegyénkben kialakult. Lisztharmat fürtfertőzés egyre több helyen okoz problémát. Botrytis és a feketerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony.

Rajzik a tarka szőlőmoly 2. nemzedéke, lárvakelése július végével várható.
A sárga ragacslapok az amerikai szőlőkabócát fogják.

Szőlőgubacsatka a levél fonákján kialakuló szöszös bevonat szálai között rejtőzködik. Augusztusban végzett atka elleni védekezéssel hatékonyan tudjuk csökkenteni a lombhullás előtt a rügypikkelyek alá húzódó atkapopulációt.

Tanakajd, 2023. július 20.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző