Megyénkben is megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) rajzása!

A már július első dekádjában, a lombkorona felső, napsütötte részébe kihelyezett csapdák az elmúlt évhez képest később jelezték a kártevő (1. kép) megjelenését (Püspökmolnári, Csipkerek).

A kártevő már 2011. óta van jelen hazánkban, évről-évre súlyos károkat okozva. Viszonylag gyorsan, Nyugat-Magyarországról kiindulva már országos szintű kártevővé vált. Gyors terjedését és felszaporodását hazánk éghajlati adottságai és tápnövényének széles körű előfordulása segíti.

A megtermékenyített nőstények tojásaikat a dió zöld burkába helyezik bele. A felületen kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok megbarnul, majd megfeketedik a benne fejlődő lárvák táplálkozása miatt. Következményként a dió idő előtt lehullik, és a termésburok rátapad a dió kemény héjára.

A dió mérete csökken, a dióbél ráncosodik. A kifejlett lárvák kirágják magukat a dió burkából, leesnek a földre, és a talajban bebábozódnak.

Részben hasonló tüneteket okoz, így könnyen összetéveszthető a dió baktériumos betegségével (Xanthomonas campestris cv. juglandis). A baktérium tünetei meleg, párás időben jelentkeznek. A baktérium szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz többek között a termésburkon is.

A kártevő elleni védekezésnek több alappillére van, néhány kiemelve:

  1. Rajzásuk sárga vagy zöldessárga ragacsos lapokkal jól nyomon követhető, mindez az optimális védekezi időpont meghatározásához fontos (2. kép).
  2. Bár az imágó inszekticidekre érzékeny, a rajzásdinamikát figyelembe véve folyamatosan 50-60 napig is rajzik, így csak több kezeléssel tudjuk a kártételt csökkenteni.
  3. A védekezésre engedélyezett hatóanyagokat (lambda-cihalotrin, acetamiprid, spinozad, aluminium-szilikat) tartalmazó készítményekről a NÉBIH által kiadott engedélyokiratok nyújtanak részletes tájékoztatást: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso
  4. Megfontolandó a Combi-protec csalétek és rovarölőszer hatásjavító segédanyag alkalmazása, amivel az alkalmazandó dózis jelentősen csökkenthető: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/DocumentHandler.ashx?documentId=327058357es327068466&documentName=Combi-protec_mod_2022.03.22.pdf
  5. Fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Mindez fóliatakarással, a lehullott zöld burok és a benne lévő terméskezdemények megsemmisítésével akadályozható meg. Így jelentősen csökkenthető a következő évben a rajzó imágók egyedszáma.

Tanakajd, 2023.07.26.

Farkas István

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Osztály

növényvédelmi szakügyintéző

Fotók: Farkas I.

  1. kép: Imágó

  1. kép: Hatékonyan gyérít is a sárga ragacsos lap