Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2023. évi 7. levél

 

Vannak rendszeresen visszatérő problémák, de ugyanakkor minden év tartogat valamilyen meglepetést is a növényvédős számára.

► Érdeklődéssel figyeltem az antociános levelű borókákat. Az előző években, már a nyár elején megtámadta őket a lisztharmat. Ami késik nem múlik, mára több parkunkban a permetezendő növények sorába léptek. De az éger és juharsövényen is találtam olyan szintű fertőzést, melyeknél védekezést javasoltam. A platánon, a rózsán, a mahónián, a szivarfán és a tölgyön pedig folytatni kell a permetezéseket.

Jól sikerült a permetezés azon a tölgyfán, amit 07.19-én fotóztam. A fiatal levelek egy ideig zölden, egészségesen fejlődtek, védte őket a gombaölő szer. Sajnos a felszívódó szerek hatása sem tart örökké! Többek között az időjárási körülményektől is függ az, hogy hány nap alatt ürülnek ki a növényből. A fénykép friss, élénkzöld levelein már megjelent a kezdődő lisztharmatfertőzés bevonata. Ismételni kell a kezelést.

► A vadgesztenyelevél-aknázómoly sem okozott csalódást, azzal, hogy megszokott időben kezdte a rajzását az áttelelő és a nyári nemzedék is. A csapdák fogási adatai azonban alaposan elmaradtak a korábbi évek számaitól. A táblázat számai alapján azt lehet mondani, hogy országos jelenségről van szó. Talán az idei tavasz esős, szeles időjárása fékezte meg a rajzást. Vagy csak a csapdákba jutott el kevesebb imágó? Nem tudok biztos választ adni a kérdésre, mert van olyan óbudai helyszín ahol már június 4-én 100%-ban aknák borították a leveleket (lásd a fotót), míg nem messze ettől a fasortól, még ma is csak 5-10 %-osan fertőzöttek a fák. Egyik helyszínen sem védekeznek már évek óta és a leveleket sem gyűjtik össze.

Bp., III. ker. Doberdó utca Bp., ELTE Füvészkert Bp., Fiumei Úti Sírkert 1. cs. Maroslele Debrecen Siklós
2022. 08.02-ig 9.420 db moly 32.214 db moly 578 db moly 763 db moly 1.071 db moly 59.500 db moly
2023.08.01-ig 284 db moly 707 db moly 5 db moly 362 db moly 84 db moly 278 db moly

Azonban csupán az idei év alapján nem jelenthetjük ki azt, hogy összeomlott a moly gradációja. Lehet, hogy jövőre „minden összejön” a molynak és majd újra nagy számban rajzik és károsít. Biztosra kell mennünk, az aknák kialakulását nem várhatjuk meg, ezekbe már nem tudunk permetezéssel rovarölő szereket bejuttatni és az injektálás sem tudja eltüntetni a már kialakult, barna aknákat. Tehát csak megelőzéssel védekezhetünk ellenük! Jövőre is mindenképpen el kell végezni az aknázómoly elleni minimum kétszeri permetezést vagy az injektálást. (A lisztharmat és a nyár végén fellépő hiánybetegségek miatt három permetezéssel számoljanak. Az injektálást választóknak pedig meg kell rendelniük a lombtrágyázást, és a lisztharmat elleni permetezéseket.)

► Tehetetlenül, ezért szomorúan írok a pusztuló örökzöldekről, most elsősorban a lucfenyőkről. Talán a kajszinál megismert gutaütés ölte meg, szárította el ilyen gyorsasággal a fákat. A savanyú talaj, a nagy hőmérséklet ingadozás, a csapadékos időjárás és a téli fagy fákat legyengítő hatása után gombák, baktériumok és fitoplazmák végezték ki a már különben is beteg kajszikat.

Hasonlóan komplex okok állhatnak a lucfenyők egy-két hónap alatt lejátszódó elhalásában is. A kollégák sorolják az okokat. Az utóbbi évekre jellemző időjárás, pl. a légszárazság, a téli csapadék hiánya, a száraz talaj, melyben megszűnik a gyökerek kapcsolata a mikorrhiza gombákkal, a nagy meleg, melyben csökken a fák gyantatermelése és ezzel megroggyan a védelmük a külső károsítókkal szemben. Ahogyan a kajszinál a kórokozók, itt végül a szúbogarak foglalták el a legyengült növényeket. A folyamatosan rajzó szúbogarakkal különben sem vehetjük fel a harcot. De különben is, ki permetezné meg évente többször is a házikertek vagy a hegyoldalak óriási fáit? Úgy tűnik, hogy egyre több örökzöld fajt kell „elengednünk”…

Budapest, 2023. augusztus 03. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK