Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 18. felhívás

Már a „változékony időjárás” kifejezés is túlságosan enyhe az elmúlt hetek és napok szélsőséges időjárásának a jellemzésére. Lehűlés, viharos szelek, záporok váltották a kánikulai forróságot. A sok esőtől repedtek, a szelektől karcolódtak a gyümölcsök. Nyitott kapukra talált a monília, az összes fán érő gyümölcs veszélyben van, a szürkepenész pedig a szőlő sérült bogyóit kerülgeti. Az esőktől az almatermésűekben új erőre kapott a varasodás és még a lisztharmat is jól érzi magát, rájuk továbbra is gondolni kell. Úgy látom, hogy sok kertben elő kell venni a permetezőgépet, még a molyok is rajzanak!

► Az alma és a körte varasodásáról részletesen írtam az 5. felhívásban. A réztartalmú gombaölőkkel vihar után érdemes gyorsan permetezni, mert a sebeket is fertőtleníthetjük ezekkel és egyben a varasodás ellen is hatásosak. (Néhány csak a színeződésig javasolt, mert perzselhetnek. Erről tájékozódjanak a címkéken vagy a gazdaboltokban, mert a záporok is lemoshatták a gyümölcsök viaszrétegét és így még könnyebben perzselhetnek a rezek.) Újabb esőknél ismételni kell velük, mert kontakt szerek. Aki csak ritkábban jut el a fáihoz, azok a kertbarátok még a felszívódók közül is választhatnak. A felsoroltak közül jónéhány a lisztharmatra is, míg a Chorus 50 WG pedig a varasodás mellett a moníliára is engedélyezett, hasonlóan a Polyram DF-hez. A lehullott fertőzött gyümölcsök felszedése is felér egy permetezéssel.

►A csonthéjasok virágfertőző moníliájáról szóló 3. felhívásban igyekeztem az összes III. kategóriás készítményt felsorolni. Többségük most is felhasználható a monília ellen, az érésben lévő őszibarackban és szilvában. A Chorus 50 WG, a Topas 100 EC, a Teldor 100 EC, a Switch 62,5 WG és a Signum WG is engedélyezett mindkét gyümölcsnél, míg a Prolectus csak az őszibarackban és nektarinban használható.

► A nedves környezetben a friss zöldségek között tobzódnak a csigák. Néhány éve II. kategóriába sorolták át a metaldehid tartalmú csigaölőket. A már jól ismert csapdázási módszerek mellett két új, veszélytelenebbnek mondott, vasfoszfát és vas-pirofoszfát hatóanyagú készítmény is engedélyt kapott. Mindkét növényvédő szer engedélyokiratát és a részletes felhasználási útmutatókat megtalálják a weboldalamon a Gazdaboltosoknak és vásárlóknak szóló fejezetben.

A hirtelen lezúduló eső repesztette a szőlőbogyókat. A szomjazó hangyák, darazsak, katicák kirágták a szemeket és a szürethez közeledve már vékonyabb is a bogyók héja. Könnyebben fertőzhet a szürkepenész (botritisz). A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott.

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget.

Később, a bogyókon szürkésbarna foltok, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep jelzi a fertőzést. Ekkor már csak a beteg fürtrészek eltávolítása segíthet (késsel, bogyózó ollóval).

Most a gomba terjedésének kedvez az időjárás! Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! III. kategóriás pl. a Chorus 75 WG (14 nap), a Quadris (21 nap), a Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), a Teldor 500 SC (14 nap), a Cantus (28 nap), a Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), a Qualy (21 nap), a Botrefin (bor:21, csemege: 35 nap), a Kenja (21 nap). A Cabrio Top sajnos hiánycikk lett, pedig a lisztharmatra és peronoszpórára is bevált

(35 nap). Zárójelben az adott gombaölő élelmezés-egészségügyi várakozási idejét tüntettem fel (é.v.i.).

A III. kategóriás „bioszerek” é.v.i-je „nk”, azaz „nincs korlátozás”. Tehát az előírások betartásával, akár a szüret előtti napokban is permetezhetünk velük. Ilyen pl. a parazita gombát tartalmazó „bioszer” a Botector, de a narancsolajat tartalmazó Prev-Gold vagy a Polyversum és a Protexio is engedélyezett a biotermesztésben.

(A réztartalmú szerek fertőtlenítik a sérüléseket, de közvetlenül nem hatásosak, a szakirodalom szerint még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

A fiatal hajtásokon megjelent a peronoszpóra is. A későn érő és a fogékonyabb fajtákon olyan gombaölőt válasszanak, amely a szürkepenész mellett a peronoszpóra ellen is hatásos. Már többször utaltam a csalán kivonatra (7 nap é.v.i.), többek között a peronoszpóra ellen is ajánlják. Most mellékelem az engedélyét.

► Köszönöm Husz Bendegúz levelét. A 17. „diós” felhívásban bemutatott Combi Protec már 100 ml-es kiszerelésben is kapható.

Budapest, 2023. augusztus 08. Jó egészséget, jó kertészkedést! Zsigó György, NMNK