Ne vegyük félvállról a drónos permetezés előírásait: Forrás Agroinform.hu

https://www.agroinform.hu/gazdasag/dronos-permetezes-novenyvedelem-permetezo-szer-66666-001

Gazdálkodók, figyelem! Muszáj körültekintőnek lenni, amikor drónos permetezésre van igény, annak érdekében hogy teljesen legálisan történjen a kezelés! Érdemes érdeklődni a hatóságoknál.

Nagy eredmény, hogy megvan végre az első olyan növényvédő szer, amelynek az engedélyokiratában szerepel már a drónos kijuttatásra vonatkozó előírás. Az engedélyezett rovarölő szer meggy, cseresznye és dió kultúrában tehát hivatalosan alkalmazható. Ettől függetlenül “alig van jelenleg olyan permeteződrón-pilóta Magyarországon, aki műveleti engedéllyel is rendelkezik”, mondta Borhi András növényvédelmi szakember.

Ha egy drónos vállalkozó felkeres egy gazdálkodót és az engedélyezettől eltérő más növényvédő szer kijuttatását ígéri, erre jelenleg nincs lehetőség, hivatalosan csak a jövőben lesz várható, érdeklődni kell a hatóságoknál.

Ezekkel kell rendelkeznie egy, a Nébih listáján szereplő vállalkozónak vagy cégnek ahhoz, hogy permetezhessen drónnal:

  • speciális pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány,
  • növényvédelmi drónpilóta-képzettség,
  • típusminősített permeteződrón,
  • műveleti engedély,
  • szerződés növényorvossal vagy a gazdálkodó növényorvosával,
  • engedélyezett növényvédő szer.

drón

Jelenleg (2023. aug. 24.) csak meggy, cseresznye és dió kultúrában van drónos kijuttatáshoz engedélyezett szer – Fotó: Shutterstock

A felsoroltakon felül pedig be kell jelenteni az üzembentartót és a drónt a hatóság felé, valamint felelősségbiztosítást kell kötni.

Jogszabály szerint a kijuttatási tervet 30 nappal a kezelés előtt el kell juttatni a hatósághoz, néhány nappal korábban a pontos helyet és időpontot is meg kell adni, hogy a hatóság ki tudjon menni a permetezésre, az eljárás szerint.

Bizonyos esetekben a hatóság szükséghelyzeti engedélyt adhat egyes növényvédő szerek használatára, azonban ezen engedélyek kiadása szigorú szabályok alapján történhet és nyomós szakmai indokkal.

Tényleg érdemes komolyan venni

A drónos permetezés szabályrendszere meglehetősen összetett. Ha valaki ezeket a szabályokat félvállról veszi, akkor veszélyes is lehet. A növényvédelmi tevékenység kockázatait már valószínűleg minden gazdálkodó ismeri és évtizedek alatt kialakult az a gyakorlat, aminek köszönhetően a veszélyt okozó szituációk minimalizálása mellett lehet végezni ezeket a kezeléseket például egy szántóföldi permetezővel.

Viszont a drónos kijuttatás 2 fontos dologban döntően különbözik a hagyományos permetezéstől:

  • sokkal magasabb koncentrációjú a permetlé, tehát nagyobb hatóanyag-tartalmú permetcseppek juttathatók ki drónnal, ebből adódóan a megfelelő védőeszközök használatára még fokozottabban figyelni kell;
  • nem közvetlenül a növénykultúra felett történik a kijuttatás, hanem néhány méterrel felette, így az időjárási körülményektől és a hozzáértés hiányától függően megnövekedhet az elsodródás veszélye.

További részletekért érdemes elolvasni a Borhi Andrással készült interjút. András kapta meg hazánkban elsőként a növényvédelmi drónpilóta igazolványt, illetve növényvédelmi szakemberként vesz részt növényvédőszer-engedélyezési eljárásokban.

Fontos tehát, hogy mielőtt bárki igénybe venne drónos növényvédelmi szolgáltatást, maximálisan legyen körültekintő, kérje el a vállalkozótól a szükséges papírokat, győződjön meg arról, hogy minden feltétel adott, és tiszták a felelősségi kérdések is.

Az egyik legrégebben indult drónpilóta oktatási intézményt, az ABZ Drone Kft.-t kérdeztük a képzéssel kapcsolatos tapasztalatokról.

Nem kérdés, hogy a megfelelő színvonalú képzés elengedhetetlen, ha valaki ezeket az eszközöket felelősségteljesen szeretné alkalmazni, a teljes tudásanyag elsajátítására pedig nem elég 1 nap. Fontos, hogy olyan képző intézményt válasszunk, amely rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és gyakorlati tapasztalattal. Előfordulhat, hogy egy képző intézmény a növényvédelmi drónpilóta képzést tudja csak biztosítani a hallgató számára, a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyamot nem, márpedig ez bemeneti feltétele a növényvédelmi drónpilóta képzésnek. “A jog nem tudása nem mentesít a felelősség alólezért képzéseinken kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy az előírásokról tájékoztassuk a képzésben résztvevőket. Több mint 15 év agrártapasztalat birtokában szervezzük meg oktatásainkat, a nálunk végzett pilóták a képzések során pedig nem csak alapvető drónos és jogszabályi ismereteket kapnak tőlünk, hanem nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati oktatásra is, annak érdekében, hogy az éles kezelések során meg tudjanak felelni a hatóságok és a gazdálkodók igényeinek egyaránt. A résztvevőknek a követelményen felül megtanítjuk, miként tudnak monitoringdrónos felméréseket végrehajtani és a kapott adatokat hogyan tudják a szántóföldi eszközbe importálni, így permeteződrónos szolgáltatásokon felül monitoringdrónos felméréseket is tudnak végezni.

Az első szer megjelenésével elmondható, hogy minden feltétel teljesíthető drónos permetezést illetően és a jövőben várhatóan ez a folyamat gyorsulni fog, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy aki érdeklődik a technológia iránt kezdje el a szükséges képesítéseket és az engedélyek előkészítését, ugyanis ezek megszerzése 2-3 hónapot is igénybe vehet, abban pedig a teljes szakma egyetért hogy a drónok nélkülözhetetlen eszközei a korszerű mezőgazdaságnak” – nyilatkozta az agroinform.hu-nak Filler Zsófia, a cég értékesítési igazgatója.