Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 20. felhívás

Ezt a felhívást tulajdonképpen a melléklete miatt írtam. Nagyot változik az időjárásunk. Az OMSZ valószínűségi időjárás-előrejelzése alapján kb. 10 0C -os lehűlésre és esőkre számíthatunk a jövő hét közepétől az ország egész területén. A szegedi grafikonokat mellékelem, de a többi országrész előrejelzése is hasonlóan néz ki.

A kánikulai forróság eddig nem kedvezett a gombák terjedésének, azonban a folyamatos esőktől, a magas párában és az alacsonyabb hőmérsékleten beindulhatnak olyan kórokozók, amely a terméseket vagy a lombot fertőzhetik. A legtöbb kórokozó gomba ellen, csak megelőzéssel védekezhetünk. Aki úgy dönt, hogy felveszi a permetezőgépet, mert fogékony fajtái vannak vagy sűrűbb, árnyékosabb kertben él, az a kertbarát nehéz helyzetben lesz, mert vasárnap és hétfőn is 25 0C lesz a legalacsonyabb (kora hajnali?) napi hőmérséklet…

► Javaslom még a lombtrágyázást a letermett csonthéjasoknál, melyet szükség szerint gombaölő szerrel is ki lehet egészíteni. Ezzel nem késnek sokat akkor sem, ha csak a jövő hét végén kezdhetnek hozzá (19. felhívás). Bár a héjasokhoz tartozik a mandula, de a levéllyukacsosodás (sztigmina) őt is megtámadhatja, 07.23-i a fotó.

► A kései érésű almában, körtében a jövő heti időjárás felerősítheti a gyümölcsök moníliás és varas fertőzését, de a levelek is veszélyben vannak a varasodástól és még a lisztharmattól is. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy el kell, és valamelyik napszakban el is lehet kezdeni a permetezést, akkor a kalciumtartalmú lombtrágyák mellé (19. felhívás) varasodás elleni gombaölőket is keverjenek be a permetlébe (5. és 18. felhívás).

A monília ellen a réztartalmúak és pl. a Chorus 50 WG vagy a Polyram DF is engedélyezettek.

A rajzási táblázat számai azt mutatják, hogy még a molyok is rajzanak, párzanak, tojást raknak és a kikelő hernyók még megrághatják a termést (8. felhívás), utat nyitva ezzel a moníliának.

► Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, melyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.) Ez utóbbit a monília – és a szőlő szürkepenész – elleni szerek között is felsoroltam.

A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „bioszer”, melynek jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az élelmezés-egészségügyi várakozási időben (é.v.i-ben).

► Talán leginkább a szőlőre kell figyelnünk. Az elmúlt napokban a nagy forróság megakadályozta a szürkepenész (botritisz) terjedését, de a jövő heti hűvösebb és csapadékos napok kedvezhetnek a gombának. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! A 13. és a 18. felhívásban felsorolt gombaölőket kiegészítem a Protexio bioszerrel, mellyel akár a szüret előtti napon is permetezhetnek (é.v.i: nk).

A fiatal hajtásokon megjelent a peronoszpóra, a fürtökön pedig a lisztharmat, mely a tankönyvek szerint ebben a fejlődési stádiumban már nem fertőzi meg a bogyókat. A fotó Etyeken készült augusztus 12-én, egy romos présház mögötti magára hagyott tőkén. Biztosan nem permetezték a növényt. A tiszta levelek mögött a lisztharmat friss fertőzését láthatják a bogyókon. (A megszokott kép, a tavaszi fertőzés sérves bogyója lenne.)

► A fenti táblázat számai azt mutatják, hogy a dióburok fúrólégy is rajzik (lásd a 17. felhívást). Az augusztus 12-i fotón nagyon erős dió gubacsatka fertőzést fényképeztem. Az atkákat már nem érnénk el a permetlével, sőt egy részük már a rügypikkelyek alá húzódhatott. Ennél a fánál tavasszal, rügypattanáskor kell majd védekezni.

A képen kültéri, Növénykórtan, Szárazföldi növény, levél látható

Automatikusan generált leírás A képen szőlő, gyümölcs, Szőlőlevél, Magtalan gyümölcs látható

Automatikusan generált leírás A képen fa, Növénykórtan, kültéri, növény látható

Automatikusan generált leírás

Budapest, 2023. augusztus 26. Jó egészséget, jó kertészkedést! Zsigó György, NMNK

 

A képen szöveg, képernyőkép, Diagram, diagram látható

Automatikusan generált leírás

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/