Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2023. évi 8. levél

 

► Szeptember 12-én fényképeztem a sütkérező spanyol csupaszcsigákat egy kisebb kerti tó mellett. Az idén sok gond volt velük. Néhány éve a házikertekben és a közterületeken is csak csapdázással védekezhettünk ellenük. Nyáron két növényvédő szernek minősülő csigaölő készítményt is engedélyeztek, III. kategóriások lettek. A „Csigaölő Natural csigaölő szernéven forgalmazott növényvédő szer vas-foszfátot tartalmaz és közterületen is használható. Kimásoltam az engedélyokirata 4. pontjából a közterületi felhasználásra vonatkozó előírásokat:

Kultúra Károsító Kezelések évenkénti maximális száma A kezelések közötti

minimális időtartam (nap)

Dózis

(g/m2)

A kezelés ideje

(fenológiai állapot szerint

utak és egyéb területek meztelen csigák,

házas csigák

4 10 1 g =

40 pellet

nincs korlátozás

A csapadékos és meleg nyarunk kedvezett a kórokozó gombák terjedésének. Gyepen, rózsán, mahónián és pl. az örökzöld orbáncfüvön is küzdöttünk a rozsdagombákkal és szinte mindegyik dísznövényünkön terjedt a lisztharmat. (Köszönöm dr. Maráczi László visszajelzését! A lisztharmatra valóban fogékony borbolya helyett véletlenül borókát írtam az előző levelemben.)

Talán a legféltetteb közterületi fánk a vadgesztenye, melynek a lisztharmata főleg a lehullott levelekben telel át, hasonlóan a levélbarnulást okozó guignardia gombához, melynek a tünetét gyakran összetévesztik az aknázómoly kárképével. De míg a moly aknái dupla falúak, ürülékkel teleszórtak és gyakran az élő hernyó is megtalálható bennük, addig a gomba által okozott foltok kicsit szabályosabbak, levélértől-levélérig terjednek és ezeket nem lehet „felnyitni”. A fényképen mindkét gomba tünetét láthatják, augusztus 24-én fotóztam Dégen.

Tehát ahol tavaszig nem tudják biztosan összeszedni és megsemmisíteni a lehullott leveleket, ott még érdemes permetezni (amennyiben engedi a költségvetés…). A lisztharmat ellen most két felszívódó és két kéntartalmú kontakt készítmény közül is választhatnak, a guignardia ellen pedig a réztartalmú gombaölőkkel védekezhetnek. Ezekkel a kezelésekkel már a jövő évi lombot védik!

► Az országos csapdahálózatunkban a selyemfényű puszpángmolynak rajzik az a nemzedéke – pl. az ELTE Füvészkertben vagy a székesfehérvári megfigyelő ponton – melynek lárvái még ősszel tarrá rághatják a bokrokat. Ezek a kisméretű hernyók telelnek majd át a levélkékből szőtt hernyófészkekben. Kora tavasszal majd innen indítják a kártételüket. Befejezik az őszi „vacsorájukat”, lerágják az épen maradt és a frissen kihajtott leveleket. Tehát késő őszig és folyamatosan figyelni kell a hernyókra! A tojásokból kikelő a lárvákat a bokrok belsejében lehet majd megtalálni, és ekkor kell indítani a védekezést is. Nagy nyomással a sövények, bokrok belsejébe kell bejuttatni a rovarölő szert. Ahol nem találnak sok hernyót, ott nem kell permetezni, mert a hernyófészkek kicsipkedésével is megvédhetik a puszpángot.

Mi november közepéig követjük a rajzásukat a hálózatunkban, érdemes szerdánként rákattintani a táblázatra.

Úgy látom, hogy egy kis odafigyeléssel meg lehet védeni a buxusokat és még sokáig szépen díszítenek. A fotó a szlovákiai Fürön, a Chateau Ruban borászatban készült július 21-én.

Budapest, 2023. szeptember 22-én, a csillagászati nyár utolsó napján Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK