Aktuális repce helyzetkép 09.28.

Nagy repcebolha, Repce- és mustárdarázs helyzetkép

Vármegyénkben az őszi káposztarepce már szinte mindenhol kikelt, a fenológiai állapotok viszont a vetésidő függvényében lényegesen különbözhetnek: A szikleveles – 2 leveles állapot mellett helyenként már 2-4 leveles repcékkel is találkozhatunk. Egy táblán belül sem egyöntetű a kelés, esetenként a még gyenge tőszámú táblákon folyamatos a csírázás.

A nagy repcebolhák, egyéb földibolha fajok, valamint a repce- és a mustárdarázs betelepedése a táblákra felgyorsult!.

Utolsó felvételezéseink alapján (2023.09.27) a vizsgált táblák mindegyikén jelen voltak a kártevők, több táblán védekezési küszöbértéket meghaladó egyedszámot tapasztaltunk, elsősorban a nagy repcebolha tekintetében (Rum, Vasszécseny)! A betelepedés folyamatos jelenleg is, külön kiemelendő a repcedarázs imágók növekvő egyedszáma a sárga tálakban (ld. 1. kép)!

A csapadékmentes, napos, az utóbbi napok kevésbé szeles időjárása kifejezetten kedvezett és kedvez most is a repcebolhák további betelepedéséhez és intenzív táplálkozásához. A következő napok 23 – 27 °C körüli maximum hőmérsékletei a kártételt, valamint a betelepedést csak fokozni fogják!

Kísérleti tapasztalataink azt mutatják, hogy a repcebolhák tömeges betelepedés esetén a csávázás is csak részleges védelmet biztosít! A betelepedés időtartamától függően esetenként pedig csak több kezeléssel biztosítható a gazdasági mértékű kártétel megakadályozása!

Ajánlatos a repcetáblák folyamatos ellenőrzése!

Betelepedés

A talajra helyezett sárga vizes tálakba/ragacsos lapokra nagy számban röpülnek az imágók. A csapdákat célszerű az előző évi repcetábla felöli táblarészre kihelyezni, a táblaszéltől legalább 5 m-re. Csapdák hiányában növényvizsgálattal is megállapítható a kártevők betelepedése. Elsősorban napos szélcsendes időben látható jól a leveleken táplálkozó repcebolha (ld. 2. kép).

Védekezési küszöbnek érdemes tekinteni, ha a levélfelület 10%-a lyuggatott. Sárga tálak esetén a 40 bolha/nap érték jelenthet veszélyes egyedsűrűséget.

Ahhoz, hogy elkerüljük a komolyabb kártételt, jelenleg napi gyakorisággal érdemes ellenőrizni a kihelyezett csapdákat, illetve növényvizsgálatot végezni. Így időben dönthetünk a kezelés szükségességéről. A repcebolhák elleni védekezés egyben biztosítja a narancssárga testű, fekete fejű repcedarázs imágók elleni védekezést is, így megakadályozható a repcedarázs lárvák később jelentkező tarrágása.

Az engedélyezett készítmények aktuális listája többek között a következő honlapon kérdezhető le:

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Tanakajd, 2023.09.28.

Farkas István

Vas Vármegyei Kormányhivatal

  1. kép: Repcedarázs imágók a sárga tálban (2023. 09. 27.) Fotó: Farkas I.

  1. kép: Táplálkozó repcebolha (2023. 09. 27.) Fotó: Farkas I.