Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 23. felhívás

Idén az utolsó felhívást írom, még egy-két növényvédelmi teendőre hívom fel a figyelmüket. Elvégzésükkel már a jövő évi termést védik.

► Egyre többen hagyják el az őszi ásást és a letermett zöldségfélék otthagyott szármaradványai közé vetnek, palántáznak a következő évben. Talajvédelmi szempontból ez sok esetben indokolható. Azonban fel kell tenni a kérdést, hogy nem hagyok-e fertőzött növényi maradványokat az ágyásomban? A bal oldali fotó szeptemberben készült. Fonnyadó bársonyvirág (büdöske) szárát hasítottam fel. A fehér gombszövedékben a hervadást okozó szklerotínia gombának a talajrögökre emlékeztető fekete képleteit is megtaláltam. Ezek a szkleróciumok, melyek a környezeti hatásoknak nagyon ellenállnak, még a 80 0C -os talajgőzölés és a kémiai talajfertőtlenítés sem hat rájuk. A talajban hosszú évekig megőrzik a csírázóképességüket. Innen fertőzhetik meg a dísznövényeinket és a zöldségeinket. A túl sűrű állomány, a túlzott nitrogéntrágyázás és a túlöntözés elősegíti a betegség fellépését. Ne hagyjanak az ágyásokban beteg növényi maradványokat, különben évekig küzdhetnek a kórokozókkal! A káros gombákat megtámadó hiperparazita gombákból már készült néhány mikrobiológiai készítmény, melyek közül a pl. a Trichoderma asperellum fajt tartalamazóak kis kiszerelésben is kaphatóak.

► A középső fénykép október 26-án készült Hajdúhadház egyik zártkerti szőlősében. A szőlő feketerothadás gombájának a jellegzetes, határozott széllel körbe rajzolt levéltüneteit láthatják. A gomba veszélyességében már több borvidékünkön felzárkózott a három „nagy” mellé. A tőkéken maradó fertőzött növényi maradványokon, fürtökön telel át és innen indítja a fertőzését jövőre. A legtöbb kordonon ott lógtak a szüretből meghagyott szőlőmúmiák. A fürtök és a lehullott levelek összegyűjtésével egyben a peronoszpóra ellen is védekeznek.

A képen hangya, gerinctelen látható

Automatikusan generált leírás A képen Növénykórtan, zöld, lisztharmat, levél látható

Automatikusan generált leírás A képen gyümölcs, birs, fa, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

► Minden év más! Sok tanulsággal szolgált az idei nyár is a növényvédősöknek. Elszoktunk az esőktől, és a nedvességet kedvelő kórokozó gombák némelyike jelentős kárt okozott. A szélsőségesen változó időjárás miatt, erre számítanunk kell a következő években is. Az országos csapdahálózat fogási adatai alapján a kártevő rovarok számában sem mutatkozott jelentős változás az elmúlt években, tehát a kártételüktől továbbra is meg kell védeni a növényeinket. Úgy tűnik, hogy a diólegyek száma csökkenőben van. Mégsem mondhatjuk, hogy országos szinten megszűnt volna a kártételük, sőt van olyan kert Budán, ahol az idén jelentkezett első alkalommal… Néhány éve jelent meg nálunk a vándorpoloska, a foltosszárnyú muslica és még sok olyan idegenhonos faj, melyek mára a házikertekben is nagy gondot okoznak. Nincs vége a beköltözéseknek!

► Talán túlságosan borúlátó lett az évértékelőm, pedig csupán arról van szó, hogy alkalmazkodnunk kell a változásokhoz. Ez a korábbiakban is sikerült! „A rutingazdálkodásnak elmúlt az ideje”-idézek dr. Németh Krisztina hatperces videójából. Érdemes megnézni!

De szépen termett a füge, a kiwi és egyre biztosabban beérik a káki (datolyaszilva) is. Az október 28-i fotó Becsehelyen készült, melyen a szép termést mutatta meg nekem Harcz Endre. Nem tántorítja el őt az sem, hogy már a poloskák is megtalálták a gyümölcsét. A szívásuk nyomát láthatják a gyümölcs közepén.

A folyamatosan csökkenő növényvédőszer kínálatra is lesz megoldás. Kecskemétem készítettem azt a kisfilmet, melyben egyszerű anyagokkal, biokondícionálókkal, biostimulátorokkal védték meg a csemegeszőlő fajtákat.

Jó hír az is, hogy a nehézségek ellenére több borvidékünkön kevesebb de kiemelkedő minőségű termésről számoltak be a borászok. Ebben reménykedek én is, mert a borra mindig szükségünk van! Jókaira hivatkozok, igaza volt, miszerint „háromszor iszik a magyar: mikor jó kedve van, mikor rossz kedve van és mikor szomjas.”

Budapest, 2023. november 04. Jó pihenést, remélem találkozunk jövőre is Zsigó György, NMNK