A nagy repceormányos, a  repceszár-ormányos és egyéb repcekártevők csapdázása

Tömeges repceszár-ormányos fogások!

Az elmúlt héten csütörtökön kihelyezett sárga tálak és sárga ragacsos lapok szombattól kezdődően fogják a repceszár-ormányosokat. Míg a szombati vasszécsenyi csapdaellenőrzés során a sárga tálban 4 egyedet regisztráltunk, a sárga lap 2 oldalán már 18 egyed mozgott és próbált szabadulni a ragasztóból. A sajtoskáli vasárnapi csapdaellenőrzésen már 180 egyedet számoltunk a ragacsos lapon. A hétfői csapdaellenőrzések során minden egyes felvételezési helyen a ragacsos lapok fogtak többet, egy ragacsos oldalra vonatkoztatva számszerűen 80 és 245 egyed között. Kiemelkedik egy tábla Rum község mellett. ahol a sárga tálba is nagy számban kerültek az imágók (230 egyed).

Kiemelendő, hogy kizárólag repceszár-ormányosokat találtunk, a nagy repceormányos betelepedése mindeddig még nem kezdődött meg!

A csapdázott kártevők nagy valószínűséggel az ősszel már betelepedett egyedek, melyeket a januári fagyok sem tudtak elpusztítani! A vasszécsenyi tábla szélétől 50 m-re kihelyezett sárga lapok hétfői fogása is tömeges volt (335 egyed/2 oldal).

Az imágók érési táplálkozás folytatása mellett megkezdték a párosodást.

Korábbi megfigyeléseink és növényvizsgálataink alapján a peterakáshoz mintegy 2 hétnek el kell telnie a tömeges megjelenés/párosodás után.

A következő napok várható hőmérsékleti viszonyai alapján további betelepedésükre is számíthatunk!

A repce szárba indulása előtt a szárkártevők repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) megjelenésének és rajzásdinamikájának nyomon követésére az állomány magasságába kihelyezett sárga ragacsos lapokat és/vagy sárga vizes tálakat javasoljuk. A csapdák ürítése hetenként 2 alkalommal ajánlott. Ez elsősorban a nagy repceormányos miatt fontos, mivel a tömeges megjelenésük után viszonylag gyorsan megkezdődhet a tömeges tojásrakás is. Hatékonyan védekezni csak a tömeges tojásrakás előtt lehetséges, hiszen a szárban és a levélnyélben lévő tojások és lárvák ellen nem igazán hatnak a készítmények.

Tapasztalatok alapján a kártevők elleni védekezési küszöbértékként minimum 10 nagy repceormányos /csapda/3 nap, valamint mintegy 15 repceszár-ormányos /csapda/3 nap az irányadó.

A nagy repceormányos kártétele a száron később már messziről is látványos:

Peterakása helyén a szár először néhány cm hosszan felreped, majd megindul a szár deformálódása, csavarodása, végül pedig a szár felhasad. A gombabetegségek (pl. fómás levélfoltosság és szárrák) könnyen megtelepszenek a nyílt sebeken és sérüléseken. Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a nagy repceormányos veszélyesebb, mint a repceszár-ormányos.

Farkas István/Moór Adrián

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Növény-és Talajvédelmi Osztály

Fotók: Farkas I.

C:\Users\farkasistvan2\Documents\GroupWise\1707306328861.jpg

C:\Users\farkasistvan2\Documents\GroupWise\1707306328839.jpg