A nagy repceormányos, a  repceszár-ormányos és egyéb repcekártevők csapdázása

Újabb tömeges repceszár-ormányos fogások!

Az idei évben kifejezetten korán észlelhettünk tömeges fogást a kihelyezett sárga tálakban és sárga ragacsos lapokon a repceszár-ormányosok tekintetében. Február 5-től a legtöbb vizsgált táblán védekezési küszöbérték feletti egyedszámokat regisztrálhattunk. Az érintett táblákon a gazdák február 7-8-tól kezdődően védekeztek. A tervezett védekezési időpontok sok esetben csúsztak a nem megfelelő, permetezőgéppel nem járható talajállapot következtében. A védekezések saját táblaszintű értékeléseink szerint is eredményesek voltak.

Kiemelendő, hogy február 12-ig kizárólag repceszár-ormányosokat találtunk, a nagy repceormányos betelepedése ekkor kezdődött meg!

A csapdázott nagy repceormányosok egyedszáma lényegesen, nagyságrendekkel kisebb, mint a repceszár-ormányosoké.

Február 15-től (Szombathely maximum hőmérséklete 15,6 °C) egyes területeken ismét növekedtek a fogások, melyek már egyértelműen az újabb, táblára betelepedő imágókat jelzik.

A csapdaellenőrzések most is aktuálisak, lehetőség szerint minél gyakrabban!

Az újonnan betelepedő imágók érési táplálkozás folytatása mellett megkezdték a párosodást.

Korábbi megfigyeléseink és növényvizsgálataink alapján a peterakáshoz mintegy 2 hétnek el kell telnie a tömeges megjelenés/párosodás után.

A következő napok várható hőmérsékleti viszonyai alapján további betelepedésükre is számíthatunk, a hőmérséklet függvényében esetenként már a repce-fénybogarak első betelepedési hullámára is! Így érdemes lehet a kezeléssel kivárni.

A repce szárba indulása előtt a szárkártevők repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) megjelenésének és rajzásdinamikájának nyomon követésére az állomány magasságába kihelyezett sárga ragacsos lapokat és/vagy sárga vizes tálakat javasoljuk. A csapdák ürítése hetenként 2 alkalommal ajánlott. Ez elsősorban a nagy repceormányos miatt fontos, mivel a tömeges megjelenésük után viszonylag gyorsan megkezdődhet a tömeges tojásrakás is. Hatékonyan védekezni csak a tömeges tojásrakás előtt lehetséges, hiszen a szárban és a levélnyélben lévő tojások és lárvák ellen nem igazán hatnak a készítmények.

Tapasztalatok alapján a kártevők elleni védekezési küszöbértékként minimum 10 nagy repceormányos /csapda/3 nap, valamint mintegy 15 repceszár-ormányos /csapda/3 nap az irányadó.

A nagy repceormányos kártétele a száron később már messziről is látványos:

Peterakása helyén a szár először néhány cm hosszan felreped, majd megindul a szár deformálódása, csavarodása, végül pedig a szár felhasad. A gombabetegségek (pl. fómás levélfoltosság és szárrák) könnyen megtelepszenek a nyílt sebeken és sérüléseken. Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a nagy repceormányos veszélyesebb, mint a repceszár-ormányos.

Farkas István/Moór Adrián

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Növény-és Talajvédelmi Osztály

Fotó: Farkas I.

C:\Users\Farkas István\Downloads\1708419792447.jpg