Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2024. évi 1. levél

 

►A virágzó aranyfa, a pünkösdirózsa friss levelei és a kipattant rózsa a tavasz megérkezését jelzik. Volt egyáltalán tél? Az elmúlt évek igazolják a meteorológusok előrejelzéseit, miszerint a Kárpát medencében aszályos, forró nyarakra, enyhe telekre és fagyos tavaszokra számíthatunk a következő években. Hogy alakul az idei tavasz? Az OMSZ meleg és esős napokat ígér február végéig. Ha valóban így folytatódik az időjárásunk akkor biztosan felébred a fák többsége és márciusban kinyílnak a rügypikkelyeik. Amennyiben északról-keletről megérkeznének a szállított fagyok, ezek leállíthatják a fák fejlődését, elhúzódhat a rügypattanás.

► A téli hőhullámok megzavarták, gyengítették a növényeket viszont egyáltalán nem gyérítették a károsítókat. Jó erőben teleltek át a pajzstetvek, a levéltetvek és az atkák. A szépen csillanó, egészséges csipkéspoloskákat 02.24-én fotóztam. A kórokozók sem sínylették meg a téli hideget, az örökzöld orbáncfű rozsdatelepeit is 02.24-én fényképeztem. Figyelni kell a terjedésére, mert tavaly a folyamatos permetezés ellenére is komoly lombhullást okozott. Mindenkinek javaslom, hogy a díszfákon, díszbokrokon végezzék el a tavaszi lemosó permetezést! Nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A korábbi évek fertőzései, kártételei alapján dönthetnek arról, hogy most, tavasszal permetezzék-e a hársat, a juhart, a berkenyét, a díszcseresznyét, az akácot, a bodzát az atkák, a levéltetvek vagy a rózsát a levéltetvek, a csillagpenész, a platánt a csipkéspoloska, az apignomónia, a szivarfát a levéltetvek, az eper-pajzstetű vagy a tölgyet a csipkéspoloska miatt. Talán a platánnál a legindokoltabb a tavaszi lemosás.

A gombák közül kiemelném a platánon az apignomóniát, mely 2021-ben néhol 90 %-os lombhullást is okozott. A lehullott leveleken és az ágak sebeiben telel át. Ahol elmaradt az őszi lombgyűjtés, ott azt még lehet pótolni, majd a rezes+olajos lemosást javaslom. A kéregpikkelyek alá becsurgó olajjal a csipkéspoloskákat tizedelik meg.

A rózsa csillagpenésze (diplokarponos betegsége) is a lehullott vagy a töveken maradó levelekről és a vesszőkről indítja a fertőzést, mely akár teljes lombhullást is okozhat (02.21-i fotó). A mulcsból nehéz kiszedni a beteg leveleket, ezekben az ágyásokban még indokoltabb lehet a permetezés.

► A technológiája nem változott tavaly óta és a hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj.

-Az olajtartalmú rovarölő szerekkel azoknak a rovaroknak, atkáknak a számát gyéríthetjük melyek a fás részeken tartózkodnak, ott telelnek. A Vektafid A engedélyezett közterületre.

-Az egyre nagyobb gondot okozó lisztharmatok ellen inkább a kisleveles állapotot várnám meg vagy akkor ismételnék is a permetezéssel. Lisztharmat ellen kéntartalmú kontakt és felszívódó gombaölők is rendelkeznek közterületi engedéllyel. A kalcium-poliszulfid hatóanyagot lombtrágyaként engedélyeztették „Tiosol lombtrágya” néven. Ennek is van növényvédelmi mellékhatása.

-Nagyszerű hír, hogy egy kollégánk szükséghelyzeti engedélykérelmére a NÉBIH 2024.02.20-án engedélyezte a tribázikus rézszulfát hatóanyagú Cuproxat FW közterületi felhasználását. Valószínűleg más kérelmezők is megkapnák az engedélyt. Idézek az engedélyből: „A Cuproxat FW gombaölő szer felhasználható Magyarország közterületein díszfák és díszcserjék gombás betegségei ellen legfeljebb 5 alkalommal, 4,0 l/ha dózisban 600-1500 l/ha permetlével kijuttatva.” Tehát újra van „rezünk”! Most a lemosásnál is használhatjuk pl. a gnomónia ellen és a nyári gombás, baktériumos betegségekre is lesz kontakt rézkészítményünk. Modern molekulájú, apró szemcsés és kedvező pH-jú ez a gombaölő.

Budapest, 2024. február 24. Üdvözlettel és jó egészséget kívánok: Zsigó György, NMNK