Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2024. évi 4. felhívás
Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 0C) még a mélyben telelnek, de 12 0C körül már a felszínhez vándorolnak táplálékot keresnek, számíthatunk a kártételükre. (Érdemes követni a fenti oldalon a talajok felmelegedését.) Ahol tavaly rágásnyomokkal szüretelték pl. a hónapos retket (2022.05.19-i fotó) vagy megtalálták a pajorokat a kidőlő szamócatövek alatt, ott valószínűleg az idén is gond lesz a drótférgekkel vagy a pajorokkal.
-Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat és a nyári szárazságban talajtakaróként is „működik”.
-Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozhat a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.
-Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a rovarölő szeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést.
A Force 1,5 G-t régóta ismerjük, Bomber 1,5 G és Carremox néven is kapható. A csemeték telepítése előtt illetve sorkezelésre is használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos. A Basamid G a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását. Mellékelem a részletes technológiai leírását, melyben felhívom a figyelmüket a táblázatra. Csak akkor kezeljenek ezzel a készítménnyel, ha biztosítani tudják a talajhőmérséklethez kötött várakozási időket.
Kontakt hatású a Belem 0,8 MG, mely Picador 0,8 MG néven is forgalomban van. A legtöbb házikerti zöldségfélénél engedélyezett, a vetés illetve ültetés előtt vagy azokkal egy menetben kell kijuttatni és a talajba dolgozni. A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét.
Örvendetesen megnőtt a rovarkártevők és a fonálférgek elleni biológiai talajfertőtlenítő készítmények száma is. A káros rovarokat megtámadó, hasznos fonálféreg fajokat tartalmazó Nematop és a lótücsökre is engedélyezett Nemastar mellett az Artis Proban és a Meta Proban olyan gombafaj található, mely megakadályozza a talajlakó kártevők szaporodását.
A talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. (A vízzel telített talajokban sem működnek!) Bedolgozás
esetén a granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd ásóval, kézi vagy rotációs
kapával kell beforgatni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Ha száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, akkor könnyebben és ezért egyenletesebben lehet kiszórni a szert.
► A talajlakó gombák által okozott kár meghaladhatja a rovarok, fonálférgek kártételét. Gondoljanak a „penészes” gyökerű zöldségekre avagy a nyálkásodó gyökérnyakkal kidőlő palántákra. A Proplant, a Trianum G és Trianum P, a Polyversum (mely Green Doctor néven is kapható) hajtatásban és szabadföldön is használható. Az Öko Ni-ben és a Lalstop Constanns WG-ben található parazita gomba lebontja a fehérpenész talajban élő gombaképleteit. Az Idemio (a Trifender Pro utóda) a talajból fertőző gombák ellen véd.
► A korhadékevő rózsabogár pajorja a komposztban él, ott még hasznot is hajt, túr és kever. Most tehát nem kell ellene védekezni. Kirepülése után a fémesen csillanó gyönyörű bogár a gyümölcsfák bibéit is kirághatja később pedig a gyümölcsökbe pl. az őszibarackba rágja be magát. Ekkor már a kártételével is számolni lehet. Tavasszal a sárga pitypangvirág csábítja, ezen gyűjthető is. Várjanak a kaszálással!
► A Force 1,5 G-ről jut az eszembe, hogy a „nagytestvére” a Force 10 CS az egyetlen hangyák ellen is engedélyezett rovarölő de II. kategóriás: Budapesten április 22-én indul a következő „zöldkönyves” tanfolyam.
Budapest, 2024. március 18. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK
A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásban megemlített növényvédő szerek többségét megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot