Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2024. évi 6. felhívás

Ismét a kajszival kezdem. Tegnap fényképeztem ugyanazt a fát, melynek a virágokkal teli szemet gyönyörködtető fotóját a harmadik felhívásba is betettem. A virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig…

A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba. A gombaölőket felsoroltam a 3. felhívásban.

► Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.

Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. almában a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalán kivonat is. A felsorolt rovarölők közül néhányat más kerti növényekre is engedélyezték levéltetvek ellen.

Ne térjenek el a termékek címkéjén leírtaktól! Csak az engedélyben szereplő növényekre mérték be, számolták ki pl. az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.). Lehet, hogy más növény termésében nem vagy csak lassabban bomlik le a készítmény! Az engedélytől eltérően még a gyümölcsből készült lekvárban vagy a pálinkában is találkozhatnak a szer maradványával. Így járhatnak a töményebb permetlével permetezők is!

A képen kültéri, növény, épület, fa látható

Automatikusan generált leírás A képen kültéri, fa, gerinctelen, rovar látható

Automatikusan generált leírás A képen kültéri, tél, növény, levél látható

Automatikusan generált leírás

► A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó ma készült egy idős Jonathán almafán. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul, stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyeket majd a varasodásról szóló felhívásban felsorolok. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát (2. felhívás).

A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i.

Budapest, 2024. március 23. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK