Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2024. évi 3. levél

 

Hőcsúcsokkal és kisebb-nagyobb esőkkel folytatódik az idei tavasz. Ez az időjárás minden szempontból kedvező feltételeket teremt azoknak a kórokozó gombának, melyek többsége jó erőben vészelte át a telet, a telepeiket nem gyérítették a téli fagyok. A növények többsége már kizöldült, a kis leveleken, a friss hajtásokon fertőzhetnek a kórokozók. Úgy tűnik, hogy „gombásan” folytatódik az év.

► Több budapesti parkban is erős rozsdafertőzést láttam a gyepen. A gabonafélék egyik legveszélyesebb és nehezen leküzdhető kórokozói. A probléma nagysága és a termesztett növény gazdasági jelentősége miatt a kalászosokra több mint ötven gombaölő szert engedélyeztek rozsdabetegségekre. Ezek között szerepel az egyetlen olyan közterületi gombaölőnk is a Tazer 250 SC, melyet rozsdabetegségekre is engedélyeztek. Az engedélyokirata szerint „közterületi jelentőségű fásszárú- és évelő növények, cserepes- és vágott dísznövényeknél” használható, tehát szabálykövető munkavégzésnél a gyep ezzel sem permetezhető.

Közterületen megelőzéssel védekezhetünk ellene! A jó táperőben lévő fűfélék ellenállnak a kisebb fertőzési nyomásnak. Kerülni kell a túlöntözést és a túlzott nitrogéntrágyázást, mert ezektől felhígulnak a növényi szövetek. A gyorsan felszáradó, szellős állományban nem érzik jól magukat a rozsdagombák, ne hagyjuk a fűnyesedéket a felületen és a gépi szellőztetés is eredményes lehet. Meglévő gyeptakaró alatt már nem lehet kicserélni a talajt, de telepítésnél hosszú évekre megalapozhatják a növényeik egészségét, ha ezek megfelelő minőségű talajba kerülnek. A fotó kedden készült, agyontaposott útmenti gyepszegélyben kínlódó fűcsomókon.

Még csak próbálgatjuk a biostimulátorokat, biokondícionálókat, de valószínűleg nagy szerepük lesz az egészséges növényállomány kialakításában. Ezek nem növényvédő szerek, nem vonatkoznak rájuk a növényvédelmi jogszabályok!

Kedden valószínűleg az apignomónia károsításával is találkoztam platánon. A száradó kis csúcslevelek és az idősebb levél száradó levélere az apignomóniára jellemző tünetek. Most csak elvétve láttam ezeket a tüneteket. Rendszeresen ellenőrizzék a fáikat, mert a gomba teljes lombhullást is okozhat. Lisztharmatos platánleveleket sem tudtam még fényképezni.

Kedden az országos előrejelző hálózatunkban felszereltük a vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdáinkat. Őszig a siklósi, maroslelei, a debreceni, a tanakajdi, a hatvani, a kecskeméti és több budapesti csapdaponton Önök is követhetik a moly rajzását. Jövő héttől keressék a szerdánként frissülő táblázatot a szponzoraink honlapján vagy a zsigogyorgy.hu -n. Fontos tájékoztatást kaphatnak a kártevőről, mert a növényorvosok a fogási adatok alapján tűzik ki a permetezés időpontját. A legpontosabban mindenki a saját fáira kiakasztott csapdákkal tudja követni a kártevőt.

Sajnos néhány napja az alábbi hirdetménnyel találkozhatnak az érdeklődők a csalomoncsapdak.hu oldal webshopjában. Mi idén, februárban még innen tudtuk beszerezni az eszközeinket. Gyors keresgélés után megtaláltam a Biocont Magyarország Kft. csapdái között az aknázómoly illatanyagát (feromonját) is. A tavalyi felhasználók szerint ez is kiválóan működött. A vadgesztenyelevél-aknázómoly feromon szavakra keresve pedig a kereskedőkhöz is eljuthatnak.

Budapest, 2024. április 3. Üdvözlettel és jó egészséget kívánok: Zsigó György, NMNK