Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2024. évi 8. felhívás

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartogat meglepetést a számunkra, mert a megszokotthoz képest nagyobb ütemben fejlődnek, növekednek a növényeink. A felszívódó készítmények felhígulnak a hirtelen meghízó növényekben, a kontakt növényvédő szerek bevonatában pedig „lyukak” keletkeznek a gyorsan kiterülő leveleken. Mindkét esetben védelem nélkül maradnak a fáink, bokraink. Tehát az idei tavaszon gyakoribb ismétléssel, permetezéssel tudunk védekezni a károsítók ellen.

Továbbra is a gombákra kell a leginkább figyelni. A virágzó csonthéjasokon (elősorban a meggynél) még mindig aktuális a virágfertőző monília elleni védekezés. Amennyiben a virágzó kajszikat sikerült megmenteni a moníliától, akkor a hajtások védelme miatt ismételni kell a permetezést a kisleveles fákon is (2. és 6. felhívás).

A varasodás fertőzésnek a veszélye sem csökkent, az időjárásunk továbbra is biztosítja a levélnedvességet és a megfelelő hőmérsékletet a terjedéséhez. Lásd a 7. felhívást.

Beteg rügyekből korcs virágok! A mai fotó permetezetlen, lisztharmatos Jonathán almafán készült. Nem csökkent a fertőzési nyomás, ismételjék a védekezést a fogékony fajtákon (6. és a 7. felhívás).

A 04.10-én fotózott őszibarackot sem permetezték, minden levele fodros, torzult volt a tafrinától. Egy nemrég kibújt fiatal levelén látható friss tünet azt bizonyítja, hogy még nem múlt el a veszély! (5. felhívás.)

Minden olyan gomba és baktérium támadhat, melyek a nedves, meleg vagy változékony időjárásnál indítják a fertőzésüket. Pl. a csonthéjasok és a szamóca levélbetegségei (ez utóbbiról lásd a 2. felhívást).

► A műszeres előrejelzések szerint almatermésűek tűzelhalását okozó baktérium /Erwinia amylovora/ fertőzési veszélye: ++++ . Virágzásban fertőz. Az Aliette 80 WG és néhány rézkészítmény engedélyezett ellene.

A rezek használatát minden virágzó növénynél meg kell gondolni! Végezzenek próbapermetezést, mert még a kis termést is megperzselheti. Almánál a viaszréteg kialakulásáig (kb. a termés diónagyságáig) vagy a viaszréteget lemosó esőket követően is megégetheti az érzékeny fajták gyümölcseit. Megoldás még tűzelhalás ellen a Blossom Protect „bioszer”, mely egy számunkra hasznos gombát tartalmaz és biztosan nem perzsel.

A képen virág, Virágos növény, kültéri, levél látható

Automatikusan generált leírás A képen gyümölcs, fa, kültéri, gyümölcsfa látható

Automatikusan generált leírásA képen gerinctelen, hernyó, rovar, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

► A Csalomon PALF jelű ragacsos fehérlapokkal a poloskaszagú szilvadarazsak rajzását is követtük a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig. Később is károsíthatnak, de  a védekezés szempontjából ez a legkritikusabb időszak. Néhány előrejelzési ponton még a jövő héten is megnézzük a csapdákat. Az idén is bebizonyosodott, hogy az országban mindenhol jelen vannak, érdemes a kertekben is figyelni a rajzásukat és szükség esetén védekezni ellenük (3. felhívás). A fogási adatokat megtekinthetik itt.

► Óbudán március 28-án találtam meg a téli hernyófészkéből kibújó selyemfényű puszpángmoly hernyót. Nem késlekedtek a permetezéssel, az április 7-én lefényképezett lárva már nem rágja tovább a buxusbokrot.

Ha Önök még nem adták fel a puszpángok megmentését, akkor permetezni kell. Nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet. A fiatal hernyók ellen a Dipel DF (Foray 76B, Lepinox Plus, stb.), később

pl. a Decis, a Karate Zeon 5 CS, a Mospilan 20 SG hatásosak. Tapadásfokozót is keverjenek a permetléhez.

Budapest, 2024. április 11. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK