Pályázati lehetőség szakmai tanulmányútra
Szakmai tanulmányút
Burgenlandba
2018. ……………………..
1.NAP: DÉL-BURGERLAND – GÜSSING – KÖNIGSDORF
A hajnali órákban indulunk Alsó-Ausztriába- Güssingbe- ahol 4 napos szakmai utunk első napját fogjuk tölteni. Németújvár (Güssing) Dél-Burgerland gyöngyszeme, melynek bájos hangulatát a vulkáni kúpon épült rendkívül impozáns vára, a Batthyány család ősi fészke adja. Megérkezve első utunk a a bio-energiák kutatásának, fejlesztésének központjába, a Güssing Energy Technologies céghez vezet, ahol egy EU-s projektet valósítanak meg. Látogatásunk után a tapasztalatcserét képzés és továbbképzés témában a várudvarban található gyógynövénykertben folytatjuk. Ebédelünk a pompás panorámát nyújtó Burg éttermében, majd lifttel leérkezve buszunkkal a Fábián Lovas farmra tartunk, ahol a bio-lótenyésztéssel, lovagoltatással ismerkedünk. Innen a kb. 20 km-re fekvő Königsdorfba, az Alfred THAMHESL családi gazdaságba utazunk. Ők növény- és állattenyésztéssel, termék előállítással és direkt értékesítéssel foglalkoznak. Megismerkedünk többek közt az olajtök termesztéssel és feldolgozással, tésztafélék gyártásával majd kulináris finomságokat kóstolunk, hiszen húsipari termékeikkel évek óta ők nyerik a Stájer specialitások nagydíját! Vacsora, szállás Güssingben vagy környékén (1 éj)
2.NAP: GÜSSING – STOOB- DRAßMARKT- NIKITSCH- DEUTSCHKREUTZ
Reggelink elfogyasztása után továbbutazunk Stoob-ba és Draßmarkt-ba található vendéglátóinkhoz, Geflügelhof Anton SchlöglGesellschaftm.b.H. gazdaságba. Profiljuk az árutojás termelés,(bio, szabadtartású, mélyalmos) élelmiszeripar (tojásételek előállítása), nagykereskedelem. Hetente kb. 2 millió kiváló minőségű tojást bélyegeznek, csomagolnak és juttatnak el a nagykereskedelembe, vendéglátásba. Látogatásunk után újabb gazdák várnak minket Nikitsch-ben/Fülesben/ Házigazdánk a PALATIN –manufaktúra, ahol Bio-húsipari termékek előállításával és értékesítésével (REL) foglalkoznak. A kóstolóval egybekötött tapasztalatcserénk ebéddel folytatódik. Délutáni szakmai programunk a gyümölcstermesztésé és feldolgozásé. Gyümölcslét, almabort, lekvárt és likőrt kóstolunk a Gustav Koch családjánál és közben megtudhatjuk mi a titka, hogy termékeik sorra nyerik a legjobbnak járó díjakat. A nap szakmai csúcspontja Deutschkreutz-ban lesz, ahol a Weingut Hans Igler céget látogatjuk. Szőlészetük, borászatuk látogatása után beavatnak minket rendezvényszervezői munkájukba is, majd egy tradicionális borkóstolóval zárjuk a napot. Vacsoránk és szállásunk a nagy múltú fürdővárosban, Baden bei Wien -ben vagy környékén lesz (2éj)
3. NAP: EISENSTADT –BADEN BIE WIEN
Reggelink elfogyasztása után Eisenstadtba utazunk, ahol egész délelőtt szakmai előadáson veszünk részt. Általános tájékoztatót kapunk a Bgld, LK működéséről (struktúra, feladatok, érdekképviselet, stb.) Rövid élelmiszer lánc (REL) program működéséről, az ökogazdálkodás helyzetéről, a burgenlandi erdőgazdálkodásról. Megtekintjük az Eszterházy kastélyt, mely Burgenland legszebb barokk kastélya. 50 hektáros parkjában tanulmányozzuk a burgenlandi erdőgazdaság pompás faritkaságait. Kis városnézés keretében megebédelünk. Ebéd után a Biohof-Klampfer familia kecskefarmjára látogatunk, ahol komoly biogazdálkodás, termékfeldolgozás és direktértékesítés zajlik. Kóstolót veszünk a kecskesajtokból, a kecskeszalámiból, melyhez a ház bio borait kóstoljuk. A késő délutáni órákban érünk vissza Baden bie Wienbe- hogy szakvezetés mellett megcsodáljuk messze földön híres, Doblhoffparkot, amely több mint 30.000 rózsatőnek otthona. A Rosarium területén 600 féle különböző rózsafajta található. A rózsák folyamatosan nyílnak júniustól októberig. Nem véletlen, hogy a császár nyári rezidenciának választotta-e helyet. Vacsora, szállás ugyanott mint előző este.
4.NAP RUSZT-TADTEN-ANDAU
Reggeli után elutazunk Rusztba mely a szőlő és a bor városa. Az itt élő gólyák kelepélésétől mindig hangos, bájos hangulatú városkában teszünk egy sétát, majd betérünk egy feldolgozó üzem látogatására. Innen Tadtenbe, egy biogazdaságba tartunk, ahol Bio-juhtenyésztés , állati termék előállítás (juhtej, -sajt-túró-húsipari termékek) és direktértékesítés zajlik. A tapasztalat csere finom sajtkóstolóval zárul. Délidőben Andau-ba tartunk, ahol ebédelünk és felkeressük a
a szabadföldi és üvegházi paradicsomtermesztéssel foglalkozó SeewinklerSonnenparadeiser gazdaságot. Utolsó megállónk egy tradicionális, 1951-ben alapított borászatban lesz Andauban. A kis-és nagykereskedelemmel foglalkozó ZANTHO cégben szerzett tapasztalataink után egy borkóstolós vacsorával zárjuk a napot. Hazaérkezésünk késő esti órákban várható.
Igazolás Körlevél 1. melléklet adatok 2. melléklet Társaság
13. melléklet Hatósági igazolás 14. melléklet nyilatkozat Burgenland