Növényvédelmi sajtószemle Szakter Ferenc 03.07.

 

Mérsékeljük a réztartalmú növényvédő szerek felhasználását!

  1. március 04., 12:06|Agroinform.hu – Dr. Kölcsei Tamás környezetvédelmi rovatvezető

Szóljon hozzá Ön is! |

Címkék:

növényvédelem,

talajvédelem,

növényvédőszer,

kertészet,

talaj

A gombás betegségek elleni réztartalmú növényvédő szeres kezelések során óhatatlanul réz kerül a talaj felső rétegébe, mely aztán ott felhalmozódik.

Honlapunkon 2018. december 18-án jelent meg az a hír, amely a rézvegyületek okozta következményekről és arról, számolt be, hogy az Európai Unióban régóta fontolgatják ezek betiltását. Mivel egyelőre a rézvegyületek helyettesítésére nem találtak megfelelő jelöltet, 2026-ig használni lehet az Unióban a réztartalmú szereket. A következő hét évben az EU agrártermelői hektáronként maximálisan 28, átlagosan azonban csak 4 kg tiszta rezet használhatnak.

Ismeretes, hogy a gombás betegségek elleni réztartalmú növényvédő szeres kezelések során óhatatlanul réz kerül a talaj felső rétegébe, mely aztán ott felhalmozódik. A felhalmozódás mértéke nagyban függ a talaj kémiai, fizikai tulajdonságaitól, az emberi beavatkozások (műveletek) jellegétől, a növénnyel való borítottság mértékétől, a klimatikus viszonyoktól.

Minthogy az Európai Unióban a tartós kultúrák közül a réztartalmú szereket főleg a szőlő-, olíva- és gyümölcsültetvényekben használják, így ezekben a legnagyobb a talajban a rézfelhalmozódás veszélye.

1.jpg

2026-ig még használni lehet az Európai Unióban a réztartalmú szereket – fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban a LUCAS-program keretében közel 22.000 – ültetvényekből származó – talajmintát vizsgáltak azok réztartalmát illetően. Az  eredmények alapján meghatározták azokat a régiókat, ahol különösen ügyelni kell a káros rézfelhalmozódás elkerülésére. Az e program során kapott adatok jól felhasználhatók az EU kezdeményezte RECARE-programban, 25 EU-tagország részvételével.

Sikerült így megtalálni azokat a régiókat, melyek különösen „sebezhetők” a réztartalmú szerek használatával. Ilyen „érzékeny területek” főleg Franciaország és Olaszország olyan részein találhatók, melyekre nedves, nyirkos klíma a jellemző.

Egy speciális cukor válthatja ki a glifozátot?

  1. február 27., 15:03|Agroinform.hu – Tóth Endre

Szóljon hozzá Ön is! |

Címkék:

növényvédelem,

gyomirtás,

gyomirtó,

környezetvédelem,

innováció,

glifozát

A kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a vegyület az emberre és az állatokra teljesen ártalmatlan.

A Tübingeni Egyetem kutatói más kutatóhelyekkel együttműködve felfedeztek egy természetes anyagot, amely alkalmas lehet a glifozát kiváltására – írja a phys.org/news angol hírportál.

Az új hatóanyagot az édesvízi cianobaktériumokból sikerült kivonni egy speciális cukormolekula formájában. Ez a 7dSh jelű anyag – a növények növekedését általában serkentő, más szénhidrátokkal ellentétben – a sikimsav (sikimát) útjának blokkolása révén megakadályozza bizonyos mikroorganizmusok (többek között baktériumok és élesztők), illetve növények fejlődését, vagy pedig egyszerűen elpusztítja azokat. Ugyanakkor a kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a vegyület az emberre és az állatokra teljesen ártalmatlan. A kísérletekhez a lúdfű növényt használták.

2.jpg

Remélhetőleg a speciális cukor majd lehetővé teszi az utóbbi években erősen vitatott glifozátnak a gyomirtásban való helyettesítését – fotó: Shutterstock

A tudósok bíznak abban, hogy ezt a speciális cukrot rövid időn belül üzemi méretekben elő tudják állítani, ami lehetővé teszi az utóbbi években erősen vitatott glifozátnak a gyomirtásban való helyettesítését. A kísérletek eddigi eredményeit a Nature Communications folyóiratban közölték.

Szamócát szermaradék nélkül

Horváth Csilla

  1. 02. 21., csütörtök, 09:15

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

A talaj igen összetett rendszer, számos tényezőtől függ, hogy fölvehetők-e a növények számára a benne lévő tápanyagok, éppen ezért a talaj rendbetételénél, szerves anyagokkal való ellátásánál kezdődik a szermaradék-mentes technológia. Erre többféle granulált szerves trágyát javasolt Lóránt János, az Italpollina képviselője. Ezek a különböző összetételű szerves anyagok biotermesztésben is használhatók, ellenőrzött eredetű és gondosan fertőtlenített, majd granulált trágyából készülnek. A hőstabil hasznos mikrobák megmaradnak bennük, viszont a szalmonella vagy a kólibaktériumok nem bírják ki a hőkezelést. Az Italpollina és a Tribú granulátumokban grammonként egymillió baktérium található, ami a talaj mikroflóráját gazdagítja.

3.jpg

Érdemes a kultúrnövényt olyan készítménnyel is kezelni, ami fokozza a hajszálgyökerek fejlődését, ezáltal jobb lesz a tápanyagfelvétel.

Növényi eredetű aminosavakkal gyorsan átsegíthetjük a stresszhelyzeteken a kultúrnövényeket,

illetve létezik aminosavakkal kombinált, száz százalékban felszívódó rezet tartalmazó szer, amivel a gombás és baktériumos betegségek ellen védekezhetünk.

Valódi biológiai védekezés a talajból fertőző betegségek ellen a Trichoderma gombatörzsek kijuttatása, mert ezek a hiperparazita gombák visszaszorítják káros rokonaikat. Hasznos segítők a mikorrhizagombák, amelyek együtt élve a gyökerekkel, gombafonalaik révén sokszorosára növelik a behálózott talajtérfogatot.

Növényélettannal foglalkozó kutató alapította a Stoller céget, ami erre a tudásra alapozva fejlesztett ki különböző készítményeket.

Mindig több hormon szabályozza a növények életműködését, ezért nem érdemes csak egyiket vagy másikat bevetni a kívánt cél érdekében,

hangsúlyozta Kelemen Péter, a cég hazai képviselője. Növényi hormon az etilén is, ami szerepet játszik az érés, az öregedés folyamatában és a stresszhelyzetekre adott reakcióban. A cég többféle etilénképződésre ható készítményt kínál, amelyekkel a szélsőséges stresszhelyzeteken lehet átsegíteni a növényeket. Az egyik két hétre kikapcsolja az etiléntermelést, a másik csak lassítja azt. Azt is tudni kell, hogy a magas etilénszint rontja a kalciumbeépülést a sejtekbe, tehát stressz hatására puhább lesz a gyümölcs. Ezen olyan műtrágyával lehet javítani, ami közvetlenül fölvehető formában tartalmaz kalciumot és nitrogént.

Manapság sokan foglalkoznak az úgynevezett indukált rezisztencia kiváltásával, ami felkészíti a növényt a várható fertőzések elleni védekezésre.

Heti gyakorisággal kell kijuttatni a készítményeket.

Meglepően sok anyag alkalmas a növényi védekezőrendszer beindítására, derült ki Tamasek Zoltán, a szlovák bioTomal cég képviselője előadásából. Ilyen a szójalecitin vagy a rákpáncélból készült kitozán, amit permetezve vagy öntözéssel kijuttatva is használhatunk. Lisztharmat ellen lehet védekezni úgy, hogy erősen lúgossá tesszük a növény felszínét, amit már nem visel el a kórokozó.

4.jpg

Arosa szamócafajta

Fotó: Horváth Csilla

A magyarországi körülmények közt sikerrel termeszthető szamócafajtákat ismertetett Babits Dorina. Korán termő és gyors éréslefutású újdonság a Quicky, ami tavaly termett először hazánkban. Gyökérbetegségeknek ellenálló szamóca a Joly, amit utántelepítésre is lehet használni. Nagyon jóízű, jól szállítható fajta, viszont a lisztharmat elleni védekezésre figyelni kell vele. Érzékeny a talajuntságra az igen késői érésű Arosa. A fajta előnye, hogy későn is lehet ültetni, sokat terem és szép nagy gyümölcse van.

Forrás: 

magyarmezogazdasag.hu

Idén is van mitől félni – jön a tavasz és vele együtt a tavaszi fagy!

2019.02.14.

Hatalmas károkat okozott az elmúlt években a tavaszi fagy világszerte. 2017-ben, egy német intézet számításai szerint, a gyümölcs- és szőlőültetvényeken 3,3 milliárd eurós kár érte a gazdákat Európában, pedig a megoldás nem is olyan bonyolult.

A növények lényegesen, akár 1-2 héttel korábban virágoznak mostanában, mint 100 évvel ezelőtt. Így évről évre nagyobb a veszélye a tavaszi fagykárnak. Nem csoda, hogy a világ is felfigyelt arra a magyar találmányra, amely megoldást jelent a gazdáknak ebben a nehéz helyzetben.

A tavaszi fagynak két típusát ismerjük. A „szállított fagy” során hideg légtömeg áramlik be az ültetvényre és lényeges különbség nem érzékelhető a különböző légrétegek hőmérséklete között. Ezért ez a legveszélyesebb fagy, amivel szemben az eddig ismert fagyvédelmi eszközök hatástalanok.

A másik fajtája a tavaszi fagynak az úgynevezett „kisugárzásos fagy”, aminek a megértéséhez nézzük meg az alábbi ábrákat:

5.jpg

Az üvegházhatás folyamatábrája

A Nap által közölt hőenergia közvetlenül melegíti fel a légkört és a földfelszínt. A légkör és a felszín ezt a hőmennyiséget az úgynevezett infravörös fény formájában adja le. Ezt azonban bizonyos légköri gázok, mint például a vízgőz (H2O) és a széndioxid (CO2) hatékonyan nyelik el és sugározzák vissza egy részét a Földre, így melegen tartva azt. Ez a folyamat az üvegházhatás.

6.jpg

Ha tiszta az égbolt, a kisugárzott hő nagyrészt szabadon távozik és így drasztikusan csökken a hőmérséklet

A tavaszi fagy kialakulásának az oka a tiszta égbolt, mivel így a kisugárzott hő nagyrészt szabadon távozik és ezáltal drasztikusan csökken a hőmérséklet. Az elvesztett hőmennyiség hektáronként 2500-3750 MJ/óra is lehet. Ekkora mennyiségű hőenergiát 10 hektáron pótolni gazdaságosan szinte lehetetlen. Óránként el kellene égetnünk 540-820 kg propánt, paraffint vagy 1500 kg fát az előállításához, de még az sem jelentene direkt hőközlést. Tehát a gazdák legfontosabb feladata a tavaszi fagy elleni védekezés során, hogy megvédjék az ültetvényt a lehűléstől.

A hőveszteséggel kapcsolatos számításokról itt olvashatnak bővebben

11.jpg

A KödSárkány által kijuttatott köd megtartja a kisugárzott hő nagy részét

A megoldást egy magyar fagyvédelmi gép, a KödSárkány, avagy FogDragon jelenti.

A FogDragon a működése során biomasszát éget el a tűzterében és a keletkezett hőt és füstöt vízgőzzel keveri, majd ezt az úgynevezett ködöt egy hatalmas propeller segítségével teríti szét az ültetvényen. Az így keletkezett üvegházhatású gázok elnyelik az infravörös sugárzás egy részét, így lassítják a lehűlést.

2018-ban Magyarországon pihentek a KödSárkányok, a tavaszi, kisugárzásos fagy csekély problémát okozott. Nem így Németországban, ahol Josef Siegel gazda -7,8 fokos fagyban védte meg az ültetvényét a magyar találmánnyal. Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, csak néhány hely, ahol a gazdák már nem tehetetlenek a tavaszi faggyal szemben.

A KödSárkány működésének legközelebbi bemutatói:

2019.02.15.

Sadjarstvo Repovž Jože s.p. Šentjanž 14, 8297 Šentjanž, Szlovénia

2019.02.26. – 2019.03.01.

Technovid Feria de Zaragoza , Spanyolország

A Polikov Kft. tervezi bemutató tartását Magyarországon is. Amennyiben Ön is csatlakozna, hogy közelebbről megismerje a KödSárkányt és lássa működés közben, töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket elérhetőségeinken.

polikov@polikov.hu
+36-30-686-4967
www.polikov.hu/kodsarkany

www.magro.hu

A KödSárkány-t úgy fejlesztették ki, hogy a szőlőültetvényeket és a gyümölcsösöket védje a radiációs fagy ellen (tavaszi fagy), amely az összes fagykár mintegy 85% -ért felelős, továbbá volt arra is példa, hogy a szállított fagyban is sikeresen használták. Egyetlen KödSárkány képes 10 hektárt megvédeni, minimális működési költségekkel és karbantartással.

8

Főbb előnyök:
Biztonságosan használható a BIO ültetvényekben a fagy ellen. Mivel biomasszát használ üzemanyagként, sokkal kisebb a környezeti hatása, mint az alternatíváknak, melyek gyakran valamilyen fosszilis tüzelőanyagot vagy jelentős menyiségű villamos energiát használnak a működésük során.

  • A létrehozott füstöt és vízgőzt elteríti az ültetvényben, amely szigeteli a védett területet és visszatartja a Föld felszínéről az infravörös sugárzás formályában kibocsátott hőt.
  • Cirkuláltatja a levegőt, ezáltal megkönnyíti a magasabb meleg és alsóbb hideg légrétegek keveredését a felszín közelében.
  • A tüzelőanyag elégetésével hőt termel, ami növeli a környezeti levegő hőmérsékletét.

Ezért a KödSárkány a leghatásosabb fagyvédelmi ezköz:
A KödSárkányban begyújtott tüzelőanyag égése során keletkező hőt és füstöt a gép elosztja az ültetvényben. A vontató traktor a kardántengelyen (TLT) keresztül hajtja a ventilátort. A ventilátor egy automatikusan szabályozott beönlőnyíláson át szívja a levegőt az égéstérbe és ezzel egyidőben a gép hátuljánál elhelyezett szellőzőkön keresztül felvett, a palást hűtéséhez szükséges, légmenyiséget áramoltatja a dubla oldalfalak között . A hűtőlevegő összekeverik a füstgázzal és így egyenletes hőmérsékletű közeget hozunk létre és diszpergálunk. A víztartályból a nagynyomású szivattyú vizet fecskendez a kiömlő meleg légáramba, ezáltal növelve az elterülő füstgáz fajsúlyát, így segítve a közeg felszín közelében tartását. A köd réteg nagyon hatékonyan a “szigetel”, és így megakadályozza a talaj kisugárzásos hőveszteségét. A gép mindkét oldalon 30 méteres távolságba fújja ki a párás füstöt, így egyszerre egy 60 m széles földcsíkot képes lefedni. Maximum 8 km/h vontatási sebességgel haladva, 20 percen belül vissza kell térni a kiindulási ponthoz, így a gép képes biztonságosan lefedni 10 hektár földterületet.

Hatásmechanizmus:
A Napunk által közölt hőenergia közvetlenül melegíti fel a légkört és a földfelszínt, ami ezt a hőmennyiséget a látható fénynél hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, az úgynevezett infavörös fény formájában adja le. Ezt azonban bizonyos légköri gázok, mint például a vízgőz (H2O) és a széndioxid (CO2) hatékonyan nyelik el, és sugározzák vissza egy részét a Földre, így melegen tartva a bolygót.
Ezt a természetes folyamatot nagyban befolyásolja a légkörben található üvegházhatású gázok mennyisége. A legfontosabb ilyen gáz a vízgőz (felhők), mely 36 – 70%-ban felel a visszasugárzott hőért. A felhőmentes, nyitott égboltú éjszakákon az elnyelt és a földre visszasugárzott hőmennyiség jelentősen kevesebb, mint felhős társaikon. Így fordulhat elő, hogy Földünk legmelegebb helyein a száraz, felhőmentes sivatagokban a hajnali hőmérséklet képes fagypont alá esni. Ez a jelenség felelős a tavaszi fagyért is.

9.jpg

10.jpg

A KödSárkány nem egyszerűen csak melegíti az ültetvényt, hanem mindeközben meggátolja annak a kihűlését
Fontos tudnunk, hogy az így kisugárzott hőt gyakorlatilag lehetetlen visszapótolni  az ültetvénybe, ezért az a megoldás, ha eleve meggátoljuk, illetve lassítjuk a nagymértékű, természetes radiációs hőveszteséget. A KödSárkány amellett, hogy jelentős mennyiségű hőt állít elő, a működése során vízgőzt és széndioxidot juttat a növényeink közé, mely ott elterülve jelentősen csökkenti az ültetvény természetes hőveszteségét is. Az így keletkező „ködpaplan” a felhők szerepét betöltve akadályozza meg a hőmérséklet fagypont alá csökkenését.

11.jpg

A tavaszi fagy során fellépő hőveszteséggel kapcsolatos adatokról és számításokról az alábbi dokumentumban talál további információt:

Referenciáink:

Hír TV-ben leadott interjú, melyben egy magyar gazda is megszólal aki sikeresen védekezett a KödSárkánnyal:

12.jpg

Németországban megjelent újságcikk, melyben egy német gazdáról írnak aki -7,8 °C-ban védekezett sikeresen:

13.jpg

Elérhetőségek:

Mobil: +36-30-686-4967
Telefonszám: +36-1-256-5604
E-mail: polikov@polikov.hu
Cím: 1174 Budapest, Erdő utca 27

Permetezőrobot sorozatgyártása kezdődik (videóval)

Mezőgazdaság

  1. február 13.

Önjáró automata gyümölcsfa-permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég. A pilóta nélküli permetezőrendszernek a Global Unmanned Spray System (GUSS) nevet adták, és idén megkezdik a sorozatgyártását. Érdemes az új találmányról készült videót is megtekinteni.

A GUSS gyökerei egészen 1982-ig vezetnek vissza, amikor az innovatív alapító, Dave Crinklaw és apja, Bob belevágott a Crinklaw Farm Services nevű mezőgazdaságipermetező-üzletbe. Mindössze két, Dave és Bob által vezetett traktorral kezdtek napi 40 hektáron permetezni. A kemény munka és a rendkívüli szolgáltatás révén egyre több ügyfelet és területet szereztek.

Dave-nek nagy álma volt, hogy a vállalkozásuk iparágvezető céggé váljon. Kulcsfontosságú szakértőket szerzett meg a találmányai fejlesztéséhez. Az iparágon belül először hoztak létre mechanikus szőlőültetőket és a Tree-See gyümölcsös permetezőt. Innovatív technológiák egyre nagyobb hatékonyságúak lettek. A CFS LP-nek elnevezett permetezőjük naponta átlagosan 5000 hektárnyi permetet szór szét csúcsidőben.

14.jpg

Fotók: gussag.com

Az újonnan kifejlesztett GUSS központi ventilátora segít abban, hogy a 16 permetezőfej számára biztosított legyen a vegyszerek célba juttatásához szükséges energia. Két navigációs műholdas jelvevő egység mellett felszerelték lézerrel, giroszkóppal és kamerákkal, amelyektől az információk egy központi rendszerbe érkeznek, és a számítógép valós idejű döntéseket hoz a működéssel kapcsolatban. Akadály észlelése esetén a szerkezet azonnal megáll.

A GUSS-szal eddig citrusfélék, mandulafa, pisztácia, diófa és egyéb csonthéjas gyümölcsfák permetezését próbálták ki.

15.jpg

A rendszerbe virtuális térképet lehet programozni, és így a mobil permetező az adott területen belül marad. Egy tetszés szerinti helyen lévő személy vezeték nélküli kapcsolattal egyszerre 10 gép tevékenységét tudja koordinálni.

16.jpg

A GUSS egy négykerék-meghajtású jármű, amelyre 44 cm-es terepjáró gumiabroncsokat szereltek. A permetezőrobotot egy 173 LE teljesítményű Cummins QSB6.7 motor hajtja. A GUSS sorozatgyártását Kingsburgben kezdik el idén.

 

 

 

 

Jaj a levéltetveknek!

Horváth Csilla

  1. 02. 12., kedd, 09:00

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

A meteorológiai adatok is alátámasztják a globális fölmelegedést, ugyanis hazánkban 1901-től kezdve a tíz legmelegebb évből nyolc az utóbbi évtizedben következett be, mondta Lovász Csaba az OMSZ adataira hivatkozva a Bayer Hungária Kft. szakmai tanácskozásán Lajosmizsén. Ez pedig segíti a rovarok szaporodását, becslések szerint többet kell majd védekezni a lepkék, bogarak, atkák és szívókártevők ellen.ékonyság csak a második helyen szerepel.

Mind fontosabb az is, hogy kényelmesen és rugalmasan lehessen használni a készítményeket akár virágzásban is, és illeszkedjenek az integrált növényvédelembe. Mindezeket figyelembe véve egyetlen új növényvédő szer hatóanyag kifejlesztése több százezer megvizsgált vegyületet jelenthet.

17.jpg

A Sivanto prime olyan új készítmény, aminek a hatóanyagát természetes eredetű molekulából fejlesztették ki: a kelet-ázsiai, gyógynövényként használt Stemona japonica régóta ismert rovarölő tulajdonságáról is. A Bayer kutatóinak sikerült azonosítani az aktív molekulát és kifejleszteni belőle egy új hatóanyagcsaládot. Az új készítmény előnyös környezeti tulajdonságokkal rendelkezik, az emberre és a beporzókra is kisebb kockázatot jelent, mint az ismert készítmények. Hasznos élő szervezetekre, méhekre nem jelent veszélyt az alkalmazott dózisokban.

A flupiradifuron hatóanyag gyorsan felszívódik és eloszlik a növényben, és érintő hatása is van. Gyorsan utoléri a rejtetten szívogató kártevőket is, aminek különösen a levélsodródást okozó tetveknél van jelentősége. A Sivanto prime olyan segédanyagokkal készült, amelyek jó hidegtűrést, megbízható stabilitást és gyors oldódást tesznek lehetővé. Franciaországban amerikai szőlőkabóca, Németországban az alma levéltetvei elleni hatását vizsgálták: minden eredmény megbízható, a sztenderd hatóanyagokhoz hasonló, vagy esetenként jobb hatékonyságot mutatott.

Hegyi Tamás fejlesztőmérnök mélyebb részletekkel szolgált a Sivano prime-ról.

Hatása azon alapul, hogy a molekula beékelődik a rovarok idegi ingerület-átvivterjesztés, amiben a levéltetvek jeleskednek.

Hasonló a neonikotinoidok hatása is, de az új molekula nagyon eltérő szerkezetű, ezért a rezisztens rovarokat is elpusztítja.

Az almát több levéltetű károsítja, köztük egy olyan is, amiről sokáig azt hittük zöld alma-levéltetű, de mára kiderült, hogy a zöld almalevéltetű mellett az ellenállóbb spírea-levéltetű is károsít, ami nem érzékeny a foszforsav-észterekre, a piretroidokra, közepesen hat ellene a pirimikarb. A zöld alma-levéltetű pedig gyakran rezisztens a piretroidokkal szemben. A szürke alma-levéltetű soha nem volt könnyű eset, fogalmazott Hegyi Tamás, mert a nyála rendkívül mérgező, szívogatása hajtáspusztuláshoz, csökött növekedésű almákhoz vezet. A besodródott levelek védelmében él, csakúgy, mint a levélpirosító alma-levéltetű. Ezek a kártevők mind leküzdhetők az új készítménnyel, ezért a Bayer technológiai javaslatában akár már a virágzás előtti vagy a virágzásban történő permetezésre is ajánlja a Sivanto-t, a szürke alma-levéltetű ellen.

Nehezen leküzdhető kártevő a körte-levélbolha, amit ugyancsak jól irt a Sivanto. Egy permetezés természetesen nem elég a körte-levélbolha leküzdésére: először envidorral alapozzuk meg a védelmet, aztán virágzáskor használjuk a Sivanto prime-ot, majd a nagyon hatékony és hosszan védelmet nyújtó Moventót.

Forrás: 

magyarmezogazdasag.hu

 

 

 

HírekNövény

Klotianidin: nem káros a méhekre

(agrarszektor.hu) 2019. február 12., kedd 13:58

méh | neonikotinoid | klotianidin | nature | kutatás

A neonikotinoidokat száműző uniós döntést sok-sok tanulmány előzte meg, de ezek vagy laborvizsgálatokra épültek, vagy ha szabadföldön végezték a kísérletet, akkor a befolyásoló tényezők sokasága miatt ellentmondásos eredményt hoztak. A Bizottság végül társadalmi nyomásra, politikai okokból határozott három hatóanyag szántóföldi kitiltásáról. Most a Nature szaklap lehozott egy tanulmányt, amely azt állítja: ha van a klotianidinnak bármilyen hatása a méhekre, akkor az inkább pozitív, mint negatív.

Az űrlap teteje

 A klotianidint alapvetően csávázásra használják a talajlakó kártevők ellen, de az uniós döntés értelmében már egyik kifogásolt neonikotinoid sem vethető be idén szabadföldön. (A másik kettő az imidakloprid és a tiametoxám.) Olyan ismert készítmények szorulnak ki most a szántóföldekről mint a Poncho, az Ellado, vagy a Yunta Quattro, legutóbbi csak részben tartalmazza a klotianidint. Most a Nature közölt egy tanulmányt, amely azt támasztja alá, hogy indokolatlan volt a félelem ettől a hatóanyagtól.

19.jpg

2013-ban 96 méhcsaládot helyeztek el 16 tavaszi repcével bevetett táblán Dél-Svédországban. Nyolc táblában klotianidinnel és fungiciddel csávázott magokat vetettek, másik nyolcban csak fungiceddel kezelték a repcét. A klotianidinnel kezelt és kontroll területeket a földrajzi közelség és a környező táj hasonlósága alapján párokba rendezték. Az áttelelést követően a méhcsaládokat újra szétosztották a klotianidinos és a kontroll táblák között, de ügyeltek rá, hogy neonikotioniddal kezelt táblákból származó kolóniákat 2014-ben újra ugyanilyen repceállományokba helyezzék.

A kutatók többek között feljegyezték a rajzás idejét, a méhcsalád fejlődését, a patogén bélbaktériumok és a Varroa atka jelenlétét, a méhek mortalitását és nyolc gén expresszióját, amelyek a méhek veleszületett immunválaszához kapcsolódnak. A két éven keresztül folyó vizsgálat eredménye, hogy a klotianidinnel csávázott repceföldön jobb volt a fiasítás és több a kifejlett méh. A méztermelés ingadozása függetlennek bizonyult a csávázástól, inkább az évjárat hatásása tükröződött benne. A kórokozó- és parazitanyomás 2014-ben magasabb volt, mint 2013-ban. A méhek klotianidinos területekre való elhelyezésre azonban nem befolyásolta a méhbetegségek jelenlétét.

Hormonrendszert romboló vegyi anyagok a növényvédelemben – mennyire jogos a félelem?

  1. február 07., 09:11|Agroinform.hu – Dr. Kádár András

Szóljon hozzá Ön is! |

Címkék:

növényvédelem,

élelmiszer,

élelmiszer-biztonság,

növényvédőszer,

egészség,

szakcikk

Az emberi szervezet, ezen belül a belső elválasztású mirigyek működését egyes romboló hatású kemikáliák, egyebek között növényvédőszer-hatóanyagok károsíthatják.

Mik azok az endokrinrombolók? /Endocrine Disrupters/

A kémiai biztonsággal foglalkozó nemzetközi szervezet (IPCS/WHO) meghatározása szerint „Egy endokrinromboló hatású anyag a szervezetbe kerülve megváltoztathatja az endokrinrendszer működését káros hatásaival, legyen az egy addig kifogástalanul működő szervezet, vagy annak utódai, vagy akár a populációból származó utódok egy része”.

Az endokrinrendszer alatt értik egy szervezet belső elválasztású mirigyeit és azok működését. Az endokrinrendszer olyan anyagokat termel, amelyek szabályozzák a szervezet működését. Ezek a szabályozó hatású anyagok jutnak el normális körülmények között az anyagot kiválasztó szervből a keringési rendszeren keresztül  az egyes szervekhez, s mint hírvivők szabályozzák azok működését. A belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok a vérárammal eljutva szabályozzák az egyéb szervezetek fiziológiai működését.

Az endokrinrendszer nem csupán a gerincesek sajátja, egyszerűbb formában játszik szerepet például a rovarok szaporodásában és az azt követő fejlődésben, az anyagcsere és a diapauza (nyugalmi állapot) szabályozásában.

Az endokrinkárosító hatás meghatározása

A kémiai biztonsággal foglalkozó nemzetközi program (International Programme on Chemical Safety) meghatározása szerint az endokrinrombolók jellemző módon károsak az egészséges szervezetre: a káros hatás hátrányosan befolyásolhatja egy populáció, ezen belül egy szervezet morfológiáját, fiziológiáját, növekedését, fejlődését, szaporodását és élettartamát. A károsítás előfordulhat a populáció egy részén, megakadályozva annak működését, illetve a szervezet vagy a populáció azon képességét, hogy a károsító hatást kiküszöbölhesse, vagy képes legyen a károsodást kompenzálni.

20.jpg

Az emberi szervezet, ezen belül a belső elválasztású mirigyek működését egyes romboló hatású kemikáliák, egyebek között növényvédőszer-hatóanyagok károsíthatják – fotó: Agroinform.hu

Az endokrinromboló hatásmechanizmus meghatározása

Az endokrinromboló hatás meghatározott sorrendben következik be: a káros hatást kiváltó anyag kapcsolatba kerül a sejtekkel, azok működését és anatómiáját jelentős mértékben megváltoztatja. Ennek során egy vegyület közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba kerül az endokrinrendszerrel, azt károsítja, a belső elválasztású szerveken kívül károsítva az egész szervezetet vagy annak egyes szerveit. A károsodás mértékét befolyásolja a hatás típusa, a dózis, valamint a károsított szervezet fiziológiai állapota.

Az endokrinrendszer: belső elválasztású mirigyek: tobozmirigy; agyalapi mirigy; pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyek; csecsemőmirigy; mellékvesék; hasnyálmirigy; petefészkek; herék.

Az emberi szervezet működéséért, a külső és a belső környezethez való alkalmazkodásért három, egymással szoros kapcsolatban levő rendszer felelős:

  • idegrendszer – ingerületátvivő anyagokkal szabályozza a központi idegrendszer és a periférikus szervek között megvalósuló reflexkapcsolatokat;
    • endokrinrendszer – a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonokat tevékenysége során fejleszti ki;
    • immunrendszer – védelmet biztosít a szervezet számára a külső környezetből, valamint a belső szervezetből érkező káros behatások ellen.

Endokrinromboló hatású növényvédő szerek

A növényvédőszer-hatóanyagok endokrinromboló hatása, illetve ennek veszélyei egyre jelentősebb mértékben kerülnek előtérbe a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése vagy felülvizsgálata során. Ugyanakkor jelentős vitát vált ki a meghatározásukkal kapcsolatos alapfogalmak tisztázása.

Az alábbiakban ezekkel kapcsolatos néhány lényeges fogalmat kell tisztázni, előrebocsátva, hogy néhány, az ember által rendszeresen fogyasztott vegyi anyag – pl. koffein, tea, nikotin – is károsíthatják az ember endokrinrendszerét. Ennek ellenére különböző okokból ezek használatát mégsem tiltják be, legfeljebb meggyőző kampányokkal próbálják használatukat csökkenteni és annak humánegészségügyi következményeit a társadalommal megismertetni.

21.jpg

A növényvédőszer-hatóanyagok endokrinromboló hatása, illetve ennek veszélyei egyre jelentősebb mértékben kerülnek előtérbe a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése vagy felülvizsgálata során – fotó: Shutterstock

A növényvédőszer-hatóanyagok visszavonásának okai között jelentős szerepet játszik az egyes hatóanyagok endokrinromboló hatásának feltételezése vagy bizonyítása. Csak példaképp említhetőek meg a ma már egyértelműen bizonyított klórozott hidrogénvegyületek – pl. a DDT vagy HCH – endokrinromboló hatása. Ezeket az anyagokat már a múlt század hatvanas éveiben kivonták a forgalomból az emberi szervezetet súlyosan károsító tulajdonságaik miatt. Az endokrinrendszerre kiváltott hatás meglétének bizonyítása miatt azóta nagyszámú gombaölőszer-, rovarölőszer- és gyomirtószer-hatóanyag engedélyének visszavonásában szerepet játszott az endokrinromboló hatás.

Az endokrinromboló hatás egyes hatóanyagok esetében már egyértelműen bizonyított.

Más hatóanyagok esetében komoly szakmai vitákat vált ki egyes, az endokrinromboló hatás bizonyítására használandó alapfogalmak meghatározása. Különböző országok szakmai köreinek eltérő véleménye és az ezzel kapcsolatos tudományos vita eltérő állásfoglalásokat eredményez az endokrinrombolók hatásáról, jelentőségéről és károsításukról, amelynek okai között nem egyszer a gyártóipar véleménye vagy akár kormányzati/politikai okok is szerepet játszhatnak.

A modern mezőgazdaságban használatos, nagy fontosságú növényvédő szerek alkalmazhatóságának vagy engedélyük visszavonásának kérdése dőlhet el az endokrinhatásuk megítélése során.

Ezzel kapcsolatosan közöljük a Bizottság 2018/605 (2018. április 19.) 1107/22009/EK rendelet II. mellékletét, amely az endokrinkárosító tulajdonságok meghatározására szolgáló tudományos kritériumok területén várhatóan sok kérdés tisztázását segíti elő:

A BIZOTTSÁG 2018/605 RENDELETE (2018. április 19.) a 1107/2009/EK rendelet II. mellékletének az endokrinkárosító tulajdonságok meghatározására szolgáló tudományos kritériumok megállapítása tekintetében történő módosításokról

Jelen cikk terjedelme nem teszi lehetővé a visszavonásra kijelölt növényvédőszer-hatóanyagok elemzését. Az engedély-visszavonásra jelölt, korábban legtöbb vitát kiváltó „endokrinkárosító anyagok” és a „káros hatás” fogalom meghatározásában a legtöbb tudományos szakember egyetért.

„Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság az endokrinkárosító anyagokról 2013. február 28-án elfogadott tudományos szakvéleményében megerősítette a fenti fogalommeghatározásokat. Ugyanez az álláspontja a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottságnak. Mindezekre figyelemmel az endokrinkárosító tulajdonságok meghatározására szolgáló kritériumokat helyénvaló a WHO fogalommeghatalmazásaira alapozni”.

A fenti anyag az interneten elérhető. Egyebek között: Az 1107/2009/EK rendelet célkitűzéseinek (az emberek és az állatok egészsége és a környezet magas szintű védelmének biztosítása, ezen belül különösen annak garantálása, hogy a forgalomba hozott anyagok és termékek ne gyakoroljanak káros hatást az emberek és az állatok egészségére, sem elfogadhatatlan hatást a környezetre: a belső piac működésének javítása és ezzel egyidejűleg a mezőgazdasági termelés fokozása) figyelembevételével meg kell állapítani a hatóanyagok, a védőanyagok és a kölcsönhatás-fokozók endokrinkárosító tulajdonságainak meghatározására szolgáló tudományos kritériumokat.

„Az endokrinkárosító tulajdonságok meghatározására szolgáló kritériumok a jelenlegi legkorszerűbb tudományos és műszaki ismereteket tükrözik, és az endokrinkárosító tulajdonságú anyagoknak az eddigieknél pontosabb azonosítását teszik lehetővé.”

HírekNövény

Se Reglone, se Vitavax?! – Fontos szerek tűnnek el a Bizottság döntése nyomán

(Gönczi Krisztina) 2018. december 12., szerda 13:39

csávázás | állományszárítás | neonikotinoid | tirám | dikvát

A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról – a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában – saját hatáskörben döntött a Bizottság. Mindkét hatóanyagot széles körben használták a termelők. A dikvát kivezetésével a betakarítás előtti állományszárítás legnépszerűbb hatóanyaga szűnik meg, míg a tirám fontos csávózószer volt.

  Az űrlap teteje

  A 2018. október 9-én kiadott 2018/1500 EU bizottsági rendelet értelmében a tirám hatóanyagot nem újították meg, ezért az alábbi intézkedéseket hozza az engedélyezési hatóság:

  • A tirám hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2019. január 30-i hatállyal visszavonja. E határidő után nem hozhatóak be a készítmények magyarországi forgalomba hozatal céljából.
  • Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2019. január 30-ig beérkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására türelmi időt biztosít: A tirám hatóanyagot tartalmazó permetezőszer 2019. április 30-ig forgalmazható és felhasználható.

A tirám hatóanyagot tartalmazó csávázószerek 2019. július 31-ig forgalmazhatók, a csávázott vetőmag értékesítése és felhasználása 2020. január 30-ig engedélyezett.

Az érintett készítmények:
Alapengedélyek: Flowsan FS, Royalflo, Vitavax 2000 (gombaölő csávázószerek), Tiuram Granuflow (gombaölő permetezőszer)
Származtatott engedély: Anchor

A vetőmagok gombaölő szeres csávázása gyakorlatilag elhagyhatatlan technológiai elem a szántóföldön és a kertészetben, a talajból támadó gombáktól védi a csírázó növényeket. A tirám alternatívái lehetnek az azolos kombinációjú csávázószerek (pl. Yunta Quattro, Maxim Quattro, Biosild Top) – legalábbis kalászosokban. Csakhogy ezt a hatóanyagcsoportot is folyamatosan támadják. Gombaölőszeres csávázás nélkül a talajban nagy mennyiségben jelenlévő kórokozók óriási csírapusztulást lennének képesek okozni.

22.jpg

Forrás: arystalifescience.hu

A 2018. október 12-én kiadott 2018/1532 EU bizottsági rendelet értelmében a dikvát hatóanyagot nem újították meg, ezért az alábbi intézkedésekről határozott az engedélyezési hatóság:

  • A dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2019. május 4-i hatállyal visszavonja. E határidő után nem hozhatóak be a készítmények magyarországi forgalomba hozatal céljából.
  • Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2019. május 4-ig beérkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására türelmi időt biztosít:

A dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények 2019. november 4-ig forgalmazhatók, felhasználásuk 2020. február 4-ig engedélyezett.

Az érintett készítmények:
Alapengedélyek: Reglone, Reglone Air, Dessicash 20 SL, Mission, Solaris
Származtatott engedélyek: Dragoon, Dessix R, Retro R, Air One, Di-Gold, Diquash 200 SL, Maxima, Ruler, UPL Diquat
Párhuzamos import engedélyek:Agria Diquat, Diqua, Solaris

A gyors hatású, kontakt hatóanyagot a repce és a napraforgó állományszárítására vetik be hazánkban, 4-6 nap alatt kombájnolhatóvá teszi a táblát. Gyomos vagy beteg állományban, kiszámíthatatlan időjárási helyzetben fontos, hogy gyorsan lekerülhessen a tábláról a mag. Dikvát hiányában bromoxinillel (Bromotril, Sunflex, Pardner) lehet kezelni az állományt – ha a kultúrában van, illetve lesz az adott készítménynek engedélye. Az állományszárítás másik eszközét, a felszívódó glifozát-készítményeket, melyeket elsősorban a nagy zöldttömegű és gyomosodásra hajlamos napraforgóban alkalmaznak, most vizsgálják felül, a további sorsuk kérdéses. Állományszárítás nélkül adott évjáratban nemcsak gyomosabb és a betegebb a termés, de a kombájn is küszködik, kopik, fogy a gázolaj és az idő.

23.jpg

Ha a fenti készítmények eltűnnek a piacról, a gazdák vélhetően akkor sem fognak lemondani az érintett technológiai lépésekről, hiszen alkalmazásuk kulcsfontosságú. Az alternatív megoldások azonban drágábbak lesznek. Gondoljunk a repce idei lumiposás csávázására. A neonikotinoidokat kiváltó, ciántraniliprol hatóanyagú, rovarölő csávázószer végül csak a káposztalégy nyüveitől védte meg a táblákat, a repcedarázs álhernyója viszont szabadon garázdálkodhatott. A hatásspektrum csökkenésével együtt ráadásul háromszorosára drágult a vetőmag kezelése. Valóban ez a megoldás?

HírekGépek

Ezek a minidrónok úgy néznek ki, mint a muslicák (videó)

(agrarszektor.hu) 2018. október 20., szombat 8:19

robot | rovar | méh | repülés | fejlesztés

Muslicákhoz hasonlító robotrovarokat fejlesztettek ki, amelyek a várakozások szerint helyettesíthetik a növénybeporzó méheket. A minidrónok tesztelése még csak ezután kezdődik.

Az űrlap tetejeApokalipszis tombol a rovaroknál egyes kutatók szerint, mivel egyre nagyobb mértékű rovarpusztulás zajlik a világban – írja a www.iflscience.com. Ennek legfőbb oka a globális felmelegedés, az élőhelyek pusztulása és a peszticid-használat. Ha ez így megy tovább, a mezőgazdaságban komoly terméskiesésekre lehet számítani, mivel a környezeti feltételek változása a növényeket beporzó méheket is megviseli.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Egy holland cég nemrég a méhek helyettesítésére úgynevezett repülő robotrovarokat fejlesztett ki. Ezek a muslicákra hasonlítanak annyi különbséggel, hogy sokkal nagyobbak, mivel a legméretesebb modell szárnyfesztávolsága 33, a legkisebbé 10 centimétert tesz ki. A robotok másodpercenként 17 szárnycsapásra képesek, tudnak irányt változtatni, lebegni, és egy óra alatt akár 24 kilométert is tudnak repülni. 

A fejlesztők abban bíznak, hogy egy napon majd akár a termesztett növények megtermékenyítésére, illetve beporzására is képesek lesznek a robotok, és azokon a területeken lehet majd őket használni, ahol a természetes alternatívák már hiányoznak. Először mezőgazdasági üvegházak és raktárak körül próbálnák ki a robotokat, itt ugyanis reprezentálhatnák, hogy nem jelentenek kockázatot az emberek számára, és komoly segítséget jelenthetnek az élelmiszertermelés fenntartásában. 

24.jpg

Fotó: www.iflscience.com 

Habár a robotok megoldást nyújthatnak a rovarok hiányára, fontos lenne megvédeni a még élő beporzókat – a méhek, a darazsakat és a lepkéket – is – állítják kutatók. Egy tanulmány szerint Németországban az elmúlt harminc évben a repülő rovarok háromnegyede tűnt el, és e trend más országokra, illetve régiókra is igaz lehet.

A rovarok érdekében számos ország döntött úgy, jogy fellép a növényvédelemben használt peszticidek ellen. Az Európai Unió is tett már bizonyos intézkedéseket, és a közelmúltban betiltotta a méhekre ártalmasnak tartott neonikotinoidok három fő típusát. Növényvédelmi vélemények szerint viszont a neonikotinoidok nem okozhatnak tömeges méhpusztulásokat.

A robotrovarról az alábbi videó készült: 

HírekNövény

Szulfoxaflór: reprodukciós zavarokat okoz a méhekben

(agrarszektor.hu) 2018. augusztus 17., péntek 13:06

csávázás | repce | hatóanyag | szaporodás | reprodukció

A Naturben megjelent kutatás szerint az egyik új peszticidcsoport csak látszólag ártalmatlan a beporzókra. Az angol kutatók a szulfoxaflórt vizsgálták. Ez nem ugyanaz a hatóanyag, amit idén először alkalmaztak a repcevetőmag csávázására.  

Az űrlap teteje

A neonikotinoidok kiváltására kifejlesztett egyik új növényvédő-szercsoport éppen annyira káros a beporzók számára, mint az előbbi volt – állítják a kutatók. Azokban a  kísérletekben ugyanis, amelyek a méhek reprodukciós képességeit és a család növekedési ütemét vizsgálták, mindkét tekintben negatívan hatott a szulfoximin alapú készítmény. A kémiai anyag a glutamin-szintetáz működését gátolja hasonló térszerkezete révén, ezzel pedig megakadályozza az ammónia beépülését a szerves vegyületekbe. Magyarul leállnak a szervezet építő folyamatai. (A repce idei csávázására egy másik hatóanyagot, a ciantraniliprolt használták a forgalmazók. Ez a rovarok izomműködését zavarja meg a kálciumegyensúly felborítása révén. A Lumiposa engedélye 2027-ig szól – a szerk.)

25.jpg

A neonikotinoidok a vetőmagból egészen a virágig eljutnak

A kutatás a tekintélyes Nature lapban jelent meg. A laboratóriumi körülmények között kis peszticid-mennyiséggel kezelt kolóniákat a rétre kihelyzeve

szignifikánsan kevesebb dolgozót és fele annyi reproduktív hímet számoltak meg, mint a kontrol csoportban.

“Vizsgálataink alapján a szulfoxaflór – az új peszticidcsoport egyik képviselője – negatív hatással van a méhcsaládok szaporodó képességére” – állítja a cikk első szerzője, Harry Siviter, a Royal Holloway University of London kutatója. A neonikotinoidokkal ellentétben – amelyek a rovarok idegrendszerét támadják – a szulfoxaflór nem öli meg azonnal a méheket, de úgy tűnik, az immunrendszerüket  és reprodukciós képességeiket is befolyásolja. Az egyes méhek viselkedése és pollengyűjtő aktivitása viszont nem módosult a szer hatására, de mivel jóval kevesebb dolgozó végezte a hordást, a végeredmény is szerényebb lett.

26.jpg

A szulfoxaflór kémiai szerkezete

  Az elmúlt években jelentős számú hatásfokozó segédanyagot engedélyeztek a növényvédelemben, amikkel hatékonyabbá tudjuk tenni a permetezéses technológiákat. Ezért aktuálissá vált ezekből egy táblázat összeállítása a könnyebb eligazodás érdekében.

  A táblázat 2018. év végéig engedélyezett 38 db segédanyagot tartalmazza, melyek között számos ismert és kevésbé ismert készítmény található.

  A segédtáblázat azoknak a termelőknek nyújt fontos segítséget, akik többféle növény termesztésével foglalkoznak, így többféle növényvédelmi problémát kell megoldaniuk.

  A táblázat nyomtatható verzióját lásd a következő oldalon.

                                                                                                      

A szerző     

Hatásfokozó segédanyagok 2018

Név

Hatóanyag

Dózis/

koncent

ráció

Felhasználás

Kultúra

Actirob B

100% repceolaj

1-2 L/ha

szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szerek(Mester,Huszár)

mezőgazdasági kultúrák

AD Contact

90%

zsíralkohol(etoxilált)

0,1 %

 hatásfokozás (posztemergens gyomirtó szerekhez)

mezőgazdasági kultúrák

Agropon

95% fehérolaj

0,5-1L/ha

Betasana SC, Beetup Trio, Viking 700 SC gyomirtó szerek hatásfokozására

cukorrépa

Bonus

 alkilfenol polioxietilén + (NH4)2SO4

0,4- 1,0 %

hatásfokozás gyomirtó szerekhez

szántóföld, kertészeti kultúrák

Companion Gold

0,95 % poliakrilamid+

16 %( NH4)2SO4

0,5 %

elsodródás gátlás

mezőgazdasági kultúrák

Dash HC

18,5% metiloleát,

18,5%metilpalmitát

0,2 % –

0,4 %

0,5 L/ha

szulfonilkarbamid, triketon, imidazolinon gyomirtó szerekhez és Focus Ultra, ill.

 Regalis WG hatásfokozására

szántóföld

Drift Control

2% poliakrilamid-kopolimer

0,5 %

növényvédő szer permetlé elsodródás megakadályozása

mezőgazdasági kultúrák

Dropmax

27 % sztirol-akrilát kopolimer + 15,6 % trisziloxan + 7,5 % propilén glikol

0,1 %

elsodródás gátlás

mezőgazdasági kultúrák

Eco-Film

96 % pinolén

0,2 – 0,3 L/ha

tapadásfokozás (gombaölő és rovarölő szerekhez)

gyümölcs, szőlő,zöldség, gyógynövény,szántóföldi kultúrák

Elastiq

450 g/L karboxilát-sztirol-1,3 butadién

0,5-1 L/ha

1-1,5 L/ha

kipergéscsökkentés

kipergéscsökkentés

repce, szója, borsó

napraforgó

Fix Pro

80 % módosított trisziloxán, 20 % poliéter

0,10,2 L/ha

hatásfokozó Syngenta gyomirtó szerekhez

kukorica, kalászosok

Flexi

46,8 % karboxilált sztirén és 1,3 butadién kopolimer

0,5 – 1,0

 

1,0 L/ha

pergésveszteségcsökkentés, elsodródás gátlás

elsodródás gátlás

káposztarepce, mustár

szántóföld

Fortuna

75 % zsírsav- metilészter

0,4 L/ha

hatásfokozó (szulfonil karbamid gyomirtó szerekhez)

búza, árpa, rozs, tritikálé, kukorica

Gondor

488 g/L szójalecitin

0,25 %

posztemergens gyomirtók hatásfokozása, elsodródásgátlás

mezőgazdasági kultúrák

Grounded

 83 % paraffinolaj

0,4 L/ha

segédanyag gyomirtó szerekhez

repce

napraforgó

Hab-Ex

100 % szimetikon

5-10 ml/100 L

habzásgátló gyomirtó -,gombaölő-, rovarölő szerekhez

mezőgazdasági kultúrák

Keratív

30 % dinátrium-alkilpoliglükóz-citrát

0,51

L/ha

tapadásfokozó növényvédő szerekhez

mezőgazdasági kultúrák

Lamfix

416,5 g/L karboxi-metil-cellulóz

1-1,5

1,5-3

1-1,5 L/ha

pergéscsökkentés

pergéscsökkentés

elsodródásgátlás

káposztarepce

napraforgó, szója

mezőgazdasági kultúrák

Melius

95 % repceolaj

2,5 L/ha

2 L/ha 

tapadásfokozó növényvédő szerekhez

elsodródásgátlás

mezőgazdasági és egyéb kultúrák

Mero

733 g/L demetilált repceolaj

2 L/ha

1 L/ha

2 L/ha

gyomirtó szerekhez

cseppnehezítő adalék

kukorica

kalászos

napraforgó, repce

Microbio

 30 % zsírsavak, metilezett növényi olajok, 30 % etoxilált alkohol, 10 % alkilpoliglükózid citrát

0,10,2 %

hatásfokozó segédanyag

szántóföldi, kertészeti kultúrák

Nonit

60 % dioktil- szulfo-szukcinát-Na

0,025 %

terülőképesség fokozása gomba-, rovarölő, gyomirtó szerekhez

szántóföldi, kertészeti kultúrák

Nu – Film 17

96 % pinolén

2 l/ha

0,7-1L/ha

tapadásfokozó gomba és rovarölő szerekhez

kipergéscsökkentés

kukorica, burgonya,

cukorrépa, hagyma

repce

Polyglycol 26-2N

99 % alkilfenol alkoxilát

0,5 L/ha

adalék gyomirtó szerekhez

kalászosok

kukorica

Scuba

210 g/kg poliéterrel módosított trisziloxán

0,05–0,1%

50 ml/ha

0,05-0,1 %

100 ml/ha

tapadás és terülőképesség fok.

tapadásfokozás (Pledge)

tapadásfokozás (gyomirtók)

tapadásfokozás( szulf-urea, klóramino-triazinok)

mezőgazdasági kultúrák

napraforgó

szőlő, gyümölcs

szántóföldi kultúrák

Silico

(Spur)

210 g/kg poliéterrel módosított trisziloxán

0,05–0,1%

50 ml/ha

0,05-0,1 %

100 ml/ha

tapadás és terülőképesség fok.

tapadásfokozás (Pledge)

tapadásfokozás (gyomirtók)

tapadásfokozás( szulf-urea, klóramino-triazinok)

mezőgazdasági kultúrák

napraforgó

szőlő, gyümölcs

szántóföldi kultúrák

Silwet Star

84 % polialkilénoxid + 

16 % polipropén izomer

0,025- 0,05%

0,025-0,1%

0,05-0,1%

0,1%

gyomirtó szerekhez

gombaölő szerekhez

rovarölő szerekhez

regulátorokhoz, levéltrágyákhoz

kertészeti és szántóföldi kultúrák

Solar Plus

742 g/L polietilén-polipropilén glikol

0,1-0,2 %

posztemergens gyomirtószerek hatásfokozására

szántóföldi kultúrák

Spodnam DC

555 g/L pinolén

1,0 -1,25

1,0 -1,25

L/ha

pergésveszteség csökkentés

elsodródás csökkentés

káposztarepce

mezőgazdasági kultúrák

Spraygard

400 g/L di-1-p-mentén

0,2 – 0,4

0,4 L/ha

tapadásfokozás, hatásfokozás (gomba, rovarölő, gyomirtó)

elsodródás csökkentés

kertészeti, szántóföldi kultúrák

mezőgazdasági kultúrák

Spur

210 g/kg poliéterrel módosított trisziloxán

0,05–0,1%

50 ml/ha

0,05-0,1 %

100 ml/ha

tapadás és terülőképesség fok.

tapadásfokozás (Pledge)

tapadásfokozás (gyomirtók)

tapadásfokozás( szulf-urea, klóramino-triazinok)

mezőgazdasági kultúrák

napraforgó

szőlő, gyümölcs

szántóföldi kultúrák

Superspray

50% poliszorbát + 20 % szorbitán-laurát

40-120 ml/100 L

felszívódás elősegítése, tapadásfokozás, terülés javítása, aktiválás, habzásgátlás

mezőgazdasági kultúrák

Surf 2000

509 g/L oleil-amin (etoxilált, propoxilát) + 530 g/L poliszorbát

0,2 L/ha

elsodródás gátlás, hatásfokozó adalékanyag (gomba-, rovarölő és gyomirtó szerekhez, regulátorokhoz)

mezőgazdasági kultúrák

Tegoplant SPU

765 g/L poliéterrel módosított trisziloxán, 255 g/L poliéter

0,2 L/ha

tapadásfokozás, hatásfokozás (gyomirtó, rovar és gombaölő szerekhez)

szántóföld és kertészeti kultúrák

Tipo

94 % zsírsav- metilészter

1-2 L/ha

hatásfokozás szulf.-karbamid, fenmedifám, metamitron, etofumezát h.a.-ú gyomirtó szerekhez

árpa, búza, rozs, tritikálé, kukorica, cukorrépa

Trend 90

 90 % etoxilált izodecil alkohol

0,05-0,1%

szulfonil-karbamid típusú gyomirtók(Titus 25 DF, Refine, Granstar) hatásfokozására

szántóföldi kultúrák, vasúti pályatestek

Velocity

771 g/l zsírsav metilészter + 105 g/l trisziloxan

0,25 %

nedvesítő szer (gombaölő szerekhez)

szántóföldi kultúrák

X-Change

5 % ammónium szulfát + 20 % ammónium propionát

0,1 -0,25 %

adalékanyag növényvédő szerekhez, lombtrágyákhoz, növénykondicionálókhoz (pH beállítás)

mezőgazdasági kultúrák