Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Repcetermesztők -  figyeljünk a méhekre!

 

 Az elmúlt napok meleg időjárása következtében megindult az őszi káposztarepce virágzása.

A rovarkártevők és a gombás betegségek elleni védekezés előtérbe kerül, amelynek szakmai szabályaira hívjuk fel a figyelmet. A növényvédő szerek felelős használata során figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is!

A szakmai szabályok betartása és a gondos odafigyelés biztosíthatja, hogy a méhek zavartalanul végezhessék beporzó tevékenységüket, valamint ne forduljanak elő kezelésekkel kapcsolatos méhpusztulások.

A repce virágzás fenológiai állapotában, illetve korábban is, ha a repcében virágzó gyomokat találunk, a virágzásban történő kezelések kapcsán két alternatíva közül választhatunk:

  1. Méhekre nem veszélyes / nem jelölésköteles rovarölő szerek a virágzó növényállományban vagy méhek közelében bármikor veszély nélkül felhasználhatóak, mivel rendeltetésszerű alkalmazásuk eleve nem veszélyezteti a méheket (pl. Biscaya, Mospilan 20 SG, Mavrik 24 EW).

Itt fontos megjegyezni, hogy a Mospilan 20 SG készítmény tebukonazol tartalmú gombaölő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki.

  1. A méhkímélő technológia keretében méhekre mérsékelten veszélyes / mérsékelten kockázatos rovarölő szerek felhasználására kerülhet sor: „Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása - amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi - kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat” (pl. Fendona 10 EC, Karate Zeon 5 CS, Sumi-Alfa 5 EC). Itt azonban még egy ajánlásra érdemes odafigyelni: Amennyiben erősebb lehűlés, fagypont körüli hőmérséklet várható az éjszaka folyamán, a permetezést érdemes elhalasztani.

Az őszi káposztarepce mellett virágzó gyümölcskultúráink esetén is érdemes az említett ajánlásokat szem előtt tartani.

Kérdés esetén a Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársai adnak további felvilágosítást (94-577-410).

Tanakajd, 2018.04.20

Farkas István

növényvédelmi szakügyintéző

növényvédelmi zoológus

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba