Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Tripicrin EC Korszerű megoldás a talajfertőtlenítésre

 

Tripicrin EC

Korszerű megoldás a talajfertőtlenítésre

A növényeket támadó szervezetek 70-90%-a talaj eredetű. Szerintem senkinek sem kell bemutatni a talajból fertőző gombaszervezeteket (Fusarium, Verticillium, Phytophthora, Phytium, Rhizoctonia stb.), rovarkártevőket és azok talajban élő lárváit (drótféreg, pajor, lótetű, tripsz telelő alakja), fonálférgeket (Heterodera, Globodera, Meloidogyne spp.) és ne feledkezzünk meg a gyomokról sem. A monokultúrás termesztés kedvező feltételeket nyújt ezen károsító szervezetek felszaporodásához. A saját talajú fóliasátrakban, üvegházakban termesztő szamócatermesztők, zöldség- és dísznövénykertészek számos esetben rákényszerülnek a monokultúrában való termesztésre – akár rajtuk kívül álló okok miatt, hiszen a piac diktál. A monokultúrás termesztés hosszú távon nem fenntartható növényvédelmi szempontból, ha nem szentelünk elég figyelmet a kártevők, kórokozók kordában tartására. Sajnos a rendelkezésünkre álló eszközökkel ez igen nehezen megoldható.

A forgalomban lévő talajfertőtlenítő szerek az európai uniós szabályozások hatására csökkentett dózissal, korlátozott számban használhatóak (egyesek csak 3 évente 1-szer). A termesztő így sarokba szorul és a megfelelő hatás elérésének érdekében kénytelen lenne az engedélyokiratban szereplő dózistól több szert kijuttatni, esetleg nem engedélyezett készítményeket használni.

Erre a problémakörre ad megoldást a Tripicrin EC, mely egy I. forgalmi kategóriás talajgázosító szer. A Tripicrin EC hatóanyaga a klórpikrin, amely munkavédelmi szempontból egy igen veszélyes anyag, de igen jó hatással dolgozik, mert minden talajból fertőző parazita szervezettel elbánik. Azonban a veszedelmes tulajdonságaival kontrasztban ez az első olyan készítmény, amely ilyen biológiai hatékonyság mellett mellékhatás nélkül alkalmazható. Nincs szermaradék probléma, mert a hatóanyag 20 nap alatt a növények által felvehető nitrogénvegyületekre bomlik a talajban. Ráadásul a hasonló készítményekkel ellentétben a Tripicrin EC megkíméli a hasznos élő szervezetek nagy részét.

A készítmény jelenleg 120 napos szükséghelyzetei engedéllyel rendelkezik. Ezt a 120 napot minden évben úgy időzítjük, hogy a legtöbb termesztő számára elérhető időpontban legyen. Az anyag kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak komplex szolgáltatás keretében megrendelhető. Veszélyességéből adódóan csak speciális eszközzel, és csak TRIS/Ekoprevent képesítéssel rendelkező gázmesterek juttathatják ki, így a termesztő nem érintkezik a veszélyes anyaggal.

A szer a csepegtető öntözőrendszeren keresztül jut ki a talajra folyadék formájában, majd ott gázosodik el. Ahhoz, hogy a Tripicrin EC a legtökéletesebben fejtse ki a hatását, szükséges a talajélet beindítása a területen. A talaj előkészítése magába foglalja:

 • a növénymaradványok eltávolítását,
 • a talaj 30-40 cm-es forgatását,
 • aprómorzsás szerkezet kialakítását,
 • a talaj beöntözése kb. a vízkapacitásának 70 %-ig,
 • termő felület (bakhát, ágyás, stb.) kialakítását,
 • csepegtető csövek kihelyezését, ellenőrzését, esetleges hibák kijavítását,
 • a kezelendő felület fóliával takarását, lezárását 7-10 napig.

Ezek a feladatok a termelőre várnak, 50%-ban ezen múlik a kezelés sikere. A másik 50%-ot a szolgáltató nyújtja:

 • a vegyszert,
 • a vegyszer kijuttatásához szükséges speciális gépi hátteret,
 • a kijuttatást,
 • és a kapcsolattartást a termesztővel.

A kezelés sikerének feltétele a termesztő és a szolgáltató közötti korrekt együttműködés.

A talajgázosítást a következő esetekben ajánljuk:

 • szaporítóanyag előállítóknak, hogy egészséges növényeket forgalmazhassanak,
 • akik nagy értékű üvegházi vagy fóliás kultúrát termesztenek (zöldség, szamóca, dísznövények),
 • akik gyümölcs vagy szőlőtelepítést terveznek, és nem akarják, hogy a különböző fejlettségű pajorok megtizedeljék az ültetvényüket,
 • akik már több éve ugyanazon a területen termesztenek és érezhetően csökken a talajuk termőképessége,
 • azoknak, akik szeretnének átállni a bio termesztésre vagy biológiai talajkezelő készítmények bevezetésére.

Összefoglalásul elmondható, hogy szinte minden talajon termesztőnek érdemes kérnie a Tripicrin talajgázosító szerrel történő kezelést, akik terméseredmény csökkenést tapasztalnak akár minőségben, akár mennyiségben, vagy akiknél a növényvédő szer felhasználása fokozatosan növekedett anélkül, hogy a problémája megoldódott volna. Ez a talajkezelés feltétele a professzionális termesztésnek, és fenntartható megoldást nyújt egy jelenleg megoldatlannak tűnő probléma kezeléséhez.

01 02
03 04
05  

ekoprevent

Barabás Máté

Ekoprevent Kft.

növényorvos, fejlesztő mérnök

2019,05,06,

Magyar Díszfaiskolások Egyesülete

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 v2 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba