Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Egy tavalyi platánvész fertőzés miként töröl le a színről egy 40-50cm törzsátmérőjű fát. A kórokozó karantén! Dr. Gutermuth Ádám

Platánvész

Budapest, június 04.

Fővárosban több helyszínen elsősorban fiatal platánokon a fák teljes pusztulását okozó hervadással járó tünetek jelentkeztek. A tünetet okozó károsító organizmus meghatározása még nem történt meg, abiotikus tényező (pl.: sózás, csapadék nélküli március-április, téli fagy) kizárható. Tünetek (habár ez prekoncepció) a Ceratocystis platani kórokozóra utalnak.

Nagykovácsiból Ludányi Csaba jelezte, hogy náluk már tavaly megjelent vmi hasonló, de nem ismerte a tüneteket (semmilyen magyar nyelvű tájékoztató nincs).

Mai szemle alapján tudhatjuk, hogy a most részlegesen hervadó fáinkkal mi lesz hamarosan.

Ezt bejelentettem most hivatalosan a nébihnek. Csatolom ezt is!

A fontos, amíg nincs protokol a fák eltávolítására ne csináljunk semmit!

Néhány tény nemzetközi irodalom alapján a kórokozó eddigi ’munkájáról’:

-       tracheomikozist okoz, vagyis a farészben elzárja a gyökér felőli vízszállítást és emiatt gyors hervadás alakul ki a zöld részeken, részleges vagy teljes száradását okozva a fának

-       sebparazita

-       talajon keresztüli is gyökérfertőző

-       fiatal fákat (20-30 cm) néhány hét alatt elpusztította

-       idősebb fákat 2-3 év alatt pusztította el, de közben fertőzött

-       legutóbb Isztanbulban tevékenykedett 120 éves platánsorokat törölt le az utcákról

-       előtte járt Olaszországban, Franciaországban (itt Unesco védett platán sorok estek áldozatul), Svájcban

-       aki ismeri a szilfavészt, jó ha tudja, hogy az Ophiostoma ulmi szinonim neve Ceratocystis ulmi volt!!!

Mit lehet ellen tenni?

Mindenféleképpen fel kell térképezni a fertőzési gócokat (Újpest városháza körül, Nemzeti színház és környéke, ezek amikről én most tudok, de kollégák jelezték Göd Dunapartról, Győrben is láttam csak magasan volt, Nagykovácsi), a terjedés megakadályozása miatt ezeken a fákon semmilyen faápolási munkát nem szabad végezni, mert a fűrészek és a fűrészpor, mint veszélyes vektor szerepel a nemzetközi irodalomban (Ma szárazolok egy kicsit Újpesten aztán van egy melóm holnap Szegeden platánon, ennyi elég is, hogy 176 kilómétert nyerjek a kórokozónak) .

A faápoló eszközök fertőtlenítése történhet hővel (gázlámpával leégetni a kézi fűrészlapokat), vagy gombaölőszerrel, (pl. láncfűrész esetében). A fertőzött részek darálása és elégetése volna biztos megoldás, ezt megszervezni nagy feladat lesz. Illetve egy ágdaráló fertőtlenítése sem kis munka, szerintem aligha kivitelezhető. Franciaországban a teherautók platóját is külön fertőtlenítik.

Két terméket találtam itthon 10kg 60e Ft, de 1000l 1%oldat sokáig elég.

A korábbi tapasztalatok alapján permetezés a fatestben garázdálkodó kórokozó ellen nem hat, de megelőzésképpen a seben keresztüli fertőzés ellen lehet preventív hatása.

Gombaölőszer törzsinjekciózása csak a még zöld lombot mutató fákon hatásos, a teljes hervadástól pusztuló fákon nem tudtunk segíteni. Ez, mint a szilfavésznél, lehet az egyetlen nem kivágással járó gyógykezelés.

Mi a különbség az ismert platán kórokozóktól?

Leginkább szintén hajtás és vesszőpusztulást okozó apiognomoniától kell elkülöníteni, ez mindenütt jelen van, de nem pusztítja el a fákat, ez is tud jelentős pusztítást végezni, de közelébe se ér ennek.

A platánvésznél megelőzőleg 4-5 cm-es levelek száradnak el, a pusztuló fákon, de a vesszők háncsszövete, ha eltörjük ezeket teljesen zöld, később természetesen majd elpusztul. ld. kép lent. Az apiognomonia az egész fán jelenik meg, de a vastagabb ágakon ép zöld levelek találhatóak, míg a fent tárgyalt hervadás egy-egy ágra korlátózódik, esetleg a fél fára, rosszabb esetben (amikor a törzs szenved tracheomikózist) az egészre.

MA kivágjuk az első fát hátha segít a kórokozó egyszerűbb azonosításában.

Néhány kép illusztrációnak:

011.jpg

 

05.jpg

A feltételezett kórokozó karantén, a Nébihet 2019. május 23-án Újpest Önkormányzata értesítette a rejtélyes fapusztulásról.

Korrekt leírás cikkekkel stb. az eppo honlapján:

https://gd.eppo.int/taxon/CERAFP

Összeállította:

Dr. Gutermuth Ádám

Budapest, 2019.06.04.

pdf2

NÉBIH bejelentés

 

Magyar Díszfaiskolások Egyesülete

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 v2 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba