Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős károkat tudnak okozni. A legfontosabb kártevők a lárva vagy pajor fejlődési alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak, egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel - házikerti körülmények között komposzttal, szerves trágyával, üzemi körülmények között tőzeggel, szerves trágyával – dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

              A főbb károsítóink:

Lótücsök: (Gryllotalpa gryllotalpa) polifág károsító, a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával – járatásás közben-, illetve elrágásával súlyos gondokat tud okozni. A nőstények petéiket 5-25 cm mélyre, az általa kiásott üregbe rakja le, akár 500 petét is képes lerakni. A lárvák telelnek át, tavaszra kifejlődik az imágó, ami kora nyárra már ivarérett lesz. A fejlődési ideje közép-európai viszonyok között többnyire két év.

              Mocskospajor: a vetési bagolylepke (Agrotis segetum), vetési fésűs bagolylepke (Euoxa temera), felkiáltójeles bagolylepke (Agrotis exclamationis) lárváit nevezzük mocskospajornak. Kártételüket a gyökérnyak, a répa test, föld alatti gumó megrágásával okozzák. Szokásos rajzásmenetük május végére, június elejére, a második nemzedék július végére, augusztus elejére tehető.

              Cserebogárpajorok: a cserebogárformák alcsaládjába tartozó rovarok lárvái. Mivel a különböző fajok más-más fejlődési formával rendelkeznek, nehezebb az ellenük alkalmazott általános védekezés.

              Barázdáshátú vincellérbogár – ismert még: szálkás gyalogormányos (Otiorhyncus sulcatus): az imágó 8-11 milliméter, matt fekete, a szárnyredői összeforrtak, ezért nem tud repülni. A lárvája 10 milliméter, kissé görbült, krémes-fehér színű, világos barna fejrésszel. A lárva közvetlenül a talaj felszíne alatt él. A cserepekben tartott lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet terjedésére korlátozott lehetőség nyílik. Az imágó főként éjszaka mozog, a levelek szélének a rágásával esztétikai kárt okoz. Polifág táplálkozású, főleg a Camelia, Rhododendron, Euonymus, Bergenia fajokat kedveli, de előfordul Rubus, Ribes, Acer, Aster fajokon is.

Ezek ellen a kártevők ellen védekezni a talajba bedolgozható vagy beöntözhető készítmények használatával lehet. Ökológiai módszerek esetén a Beauveria bassiana hiperparazita gomba egyes törzsei alkalmasak, illetve a talajban amúgy is megtalálható természetes ellenségeként viselkedő fonálféreg fajokat tartalmazó, hazánkban a Biocont Magyarország Kft által forgalmazott Nemastar és Nematop. A fonálféreg készítmények esetében elegendő a talaj felszínére kijuttatni, majd beöntözni.

 

A fonálférgek a gyártótól egy por alapú termékként érkeznek a felhasználóhoz, hűtött körülmények között. A felhasználásig a termék hűtve tárolandó.
A felhasználás két intervallumban javallott:

Tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 12 Celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 Celsius fokot.

Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a 32 Celsius fokot, de még nem csökkent 12 Celsius fok alá

A felhasználás előtt ajánlott szobahőmérsékletű vízben törzsoldatot készíteni, hogy a fonálférgek a mélynyugalmi állapotból feléledjenek, majd a törzsoldatot tovább hígítva 1 liter / négyzetméter permetlével kijuttatni. Az egyszerűbb kijuttatás érdekében, kevesebb vízzel is kijuttatható, de abban az esetben esőztető öntözőrendszerrel kell elérnünk az 1 liter/ négyzetméteres vízmennyiséget, illetve azt, hogy a növényi részekre kijutott fonálférgek is bemosódhassanak a talajba. A nematódák érzékenyek a napból érkező UV sugárzásra, ezért az optimális kijuttatási idő a napnyugta utáni időre tehető. A megbontott csomag tartalmát egyszerre ki kell juttatni, nem lehet tovább tárolni. Hűtött körülmények között tárolható. A gyártó a gyártástól számított 6-8 hétben szavatolja a fonálférgek életképességét.

A fonálférgek a kijuttatást követően aktívan keresik a gazdaszervezetet, amelyben táplálkozva, szaporodva okozzák a károsítónk pusztulását. Majd kiszabadulva a gazdaszervezetből az újabb fertőzhető egyedeket keresnek. Emiatt a termék legmagasabb -90% fölötti- hatékonyságát a kezelés után 6-8 héttel éri el. A termék használata abban az esetben éri el az optimális hatást, ha a teljes időszak alatt a területen biztosítjuk a fonálférgek mozgását elősegítő talajnedvességet.

Az üzemi tapasztalatok a Nematop használata esetén azt mutatják, hogy a magasabb hatásfok érhető el, ha a kis konténeres termesztés esetén a konténer mérete nem haladja meg a 2-3 litert, mert a fonálférgek a termőréteg felső 5-10 cm-es tartományában mozognak. A nagy konténeres termesztés esetén (20-50 literesek) a fonálférgek nem képesek a konténer aljáig lejutni, ahol az imágók kifejlődése végbe mehet.

Az élő szervezetek esetében jelentkező rövid szavatossági idők miatt a terméket legtöbb esetben a kereskedők akkor rendelik meg a forgalmazótól, amikor a fogyasztó megrendelte tőlük, így tudják biztosítani a termék frissességét. Emiatt a termék elérhetősége a megrendeléstől hosszabb, de így biztosítható a minőség és a tárolási hőmérséklet a gyártástól a fogyasztóig.  

cim nemastar
Nematoden SF RUE Treated and untreated larvae   Diabrotica
Treated and untreated larvae   Otiorhynchus Treated insect larva

 

 

  biocont

Péter Zoltán                                                             

Szaktanácsadó                                                  

Biocont Magyarország Kft.

6000 Kecskemét Vértes u.7.

Tel.: +36205250101                                          

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                      

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 v2 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba