Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Vig Károly (2019): A rovartani kutatások története Magyarországon. – Szombathely, Savaria Múzeum – MTA Vas Megyei Tudományos Testülete, 728 pp. 

Vig Károly tudományos közleményeiben, könyveiben, előadásaiban számtalanszor bizonyította, hogy milyen csodálatosak a rovarok, hogy érdekfeszítő a rovarok tanulmányozása, és hogy ebben mi, magyarok mennyire élen járunk. Bár rovarász elődeink munkásságát csak nagyon kevesen ismerik, annak gyümölcsét – néha szó szerint értve – mindnyájan élvezzük.

Milyen üzenetet közvetíthet a jelen olvasója felé az elmúlt évszázadok rovartani kutatásit bemutató könyv? A szerző a Magyar Rovartani Társaság elnökeként, naponta találkozik azzal az érdeklődéssel, ami a gyermekekben és a fiatalokban lobog a rovarvilág sokszínűsége iránt. Sajnálatos, hogy ez a lelkesedés előbb-utóbb kikopik és elutasításba fordul. Pedig érdekünk fűződik a rovarok megismeréséhez, mert létük alapvetően áthatja mindennapjainkat.

A könyv a kezdetektől 1910-ig, a Magyar Entomologiai Társaság megalapításáig tekinti át hazai rovartani kutatások történetét. A szerző szakított azzal a felfogással, hogy csak a legnagyobbak életútját ismertette, mert a feledés homályából kutatók tucatjait emelte újra rivaldafénybe. Tette ezt azért, mert meggyőződése szerint nem elég egy piramisnak a csúcsát megmutatni! Meg kell ismerni az alapokat is, a névtelenek munkásságát, amelyekre legnagyobbjaink eredményei támaszkodnak.

A társadalom számára egyes vizsgálatok gyorsan megtérülő eredményeket hoznak, mások hatása csak évtizedek múlva mérhető. A Föld megismerésének története is hasonló léptékeket, értékrendet mutat. Az első nagy expedíciók végezték az úttörés, a térképezés nehéz munkáját, a hídfőállások kiépítését, majd őket követték a részleteket feltáró, a mindennapok léptékét vizsgáló kutatók. Jobbára ekkor léptek a színre a természetvizsgálók, botanikusok, zoológusok. Az ő dicsőségük a társadalom átlagembere számára már messze nem akkora mértékű és értékű. Nevükkel, küzdelmeikkel és eredményeikkel – a legnagyobbakat leszámítva – csak a szakkönyvekben találkozhatunk, és kevéske dicsőségük is jóval mulandóbb. Valljuk be őszintén, igazságtalan értékítélet nyomán történik mindez.

Szenzációhajhász, csak a legnagyobb rekordokat számon tartó világunkban mindenki az első sorra, a dobogó legmagasabb fokára figyel, és gyorsan elfelejti a hétköznapok eminenciásait. Különösen igazságtalanok vagyunk a „nemszeretem” lényekkel foglalkozó kutatókkal, amilyenek a rovarászok is.

A kiadvánnyal a hazai tudománytörténet nagy adósságát is sikerült rendezni, és hiánypótló művet adni az olvasók kezébe. Reményeink szerint a könyv hozzájárul ahhoz a szemléletváltozásához is, amely egyenrangú félként kezel minden körülöttünk létező élőlényt, így a rovarokat is!

A könyv impozáns méretben (31×24 cm), 728 színes oldal terjedelemben, keményborítóval jelent meg. Ára 18 000,- forint. Megvásárolható személyesen a Savaria Múzeumban (Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9.), illetve postai utánvétellel.

borító

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 v2 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba