Mellékeljük Tarcali elnök úr levelét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagságról és tagdíjfizetésről. Bár nem értjük, hogy ehhez a mi kamaránknak mi köze lenne. Más kamarák sem intézkednek a tagjaik helyett. Megkértük Horváth Nóra szakértő tagtársunkat, hogy értelmezze a levelet. Mint láthatjátok teljesen egyszerű a dolog. A Falugazdászok ezt egyszerűen elintézik. Nekünk nincs jogunk ellenőrizni az adatokat, ki hol dolgozik stb. Nem tudunk harmadik személy felé adatokat szolgáltatni pl. a NAK-nak. Javaslom, aki nem birkózik meg a feladattal, az küldje a központi kamarához, de ha nagyon kell, segítünk mi is. De nem igazán szeretnénk, a nyilatkozataitokat, tárolni, vita esetén bíróságra menni. Ha valaki a vállalkozói igazolványban szereplő tevékenységei közül valamit nem használ, azt szüntesse meg.

A VMNK 2016-ban részletesen tájékoztatta a tagságát ezzel kapcsolatban. https://vmnk.hu/2016/06/22/nak-tagsag/

 

A Tarczali Gábor elnök úr által írt tájékoztató levelet egészíteném ki az alábbiakkal, melyek véleményem szerint nem nyertek kellő hangsúlyt a készített anyagban:

  1. A leglényegesebb, hogy NAK tagságra csak és kizárólag azok a tagok kötelezettek, akik tevékenységüket egyéni vállalkozóként végzik. Alkalmazottként senki nem kötelezhető NAK tagságra.
  2. Egyéni vállalkozói tevékenység esetén mentesül a NAK tagság alól az, aki kizárólag növényvédelmi szakirányítással foglalkozik, az ÖVTJ 749005, illetve az ÖVTJ 749060 számon. Ők azok a kollégák, akik számára fontos, hogy a kért adatokat megadják a megyei szervezet felé, mely továbbítja azokat az országos szervezet felé.

Ha emellett bármilyen más tevékenység szerepel a vállalkozás visszaigazoló lapján (vagy mondjuk, hogy az egyéni vállalkozói igazolványban, bár ez megszűnt az idei év elején) például oktatás, növénytermesztés, bérszolgáltatás, stb, köteles NAK-tagnak lenni.

  1. A NAK az idei évtől a NAV-tól lekért adatok alapján megállapítja a tagdíjat. Azonban, ha az egyéni vállalkozó jövedelme nem kizárólag a mezőgazdaságból származik (pl. könyvel, vagy más ágazatban kereskedelmi, ügynöki tevékenységet folytat), kérheti, hogy tagdíját a mezőgazdasági tevékenysége alapján állapítsák meg. A könyvelő által kimutathatóan, az általa kiadott „igazolással” lehet kérni a tagdíj felülvizsgálatát – erre a NAK e-irodáján keresztül is van lehetőség.

VMNK 2020.09.28.

Alul a nyilakkal lehet lapozni!!!

[pdf-embedder url=”https://vmnk.hu/wp-content/uploads/2020/09/Level-a-NAK-tagsagrol-39-2020..pdf” title=”Level a NAK tagsagrol-39-2020.”]

 

WORD

Levél a területi szervezeteknek-39-2020.- Tájékoztatás NAK tagsáról