Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2023. évi 8. felhívás

► Az időjósok szerint május közepe csapadékos lesz. Aki el tud csípni egy száraznak ígérkező fél napot és a gombabetegségekre érzékeny fajtái vannak annak permetezést javaslok (lásd a 7. felhívást), sőt már a gyümölcsmolyok ellen is kombinálni kell a permetlevet.

► A molyok elleni védekezésben a feromoncsapdák sokat segítenek. A legpontosabban akkor kapnánk meg a rajzáscsúcs időpontját ha naponta leolvasnánk a ragacslapba ragadt hím molyokat. A rajzáscsúcs dátumából kiindulva, a hőösszegszámítás számítás módszerével ki tudjuk számítani azt, hogy mikor kel ki a hernyók többsége. Ez lesz a permetezés időpontja, ekkor tudjuk elcsípni a legtöbb rágásra készülő hernyót.

A webkamerás csapda kisméretű fényképezőgépe naponta lefényképezi a ragacslapot és ezt a fotót továbbítja a kezelő számítógépére. Így működnek a MATE Budai Campus Rovartani tanszékének a csapdái is. Radácsiné dr. Hári Katalin tanárnő a fogási adatok alapján grafikonokkal is illusztrálja a rajzás menetét és bemutatja a hőösszegszámítás módszerét is. Érdemes követni a heti „jelentéseit”, előrejelzéseit illetve a weboldalamon még egy rövid bemutató előadását is megtekinthetik.

► Papp Anita növényorvos kolléganő hőösszegszámításai szerint, az almamoly első nemzedéke ellen a jövő héten már mindenképpen permetezni kell. A lisztharmat jelenléte és a varasodás várható berobbanása különben is permetezésért kiált. Tehát ne késlekedjenek, amint engedi az időjárás rovarölő és gombaölő szerek keverékével védekezzenek az almatermésűekben.

Örvendetesen megnőtt a biológiai készítmények száma a gyümölcsmolyok elleni rovarölők között. Ezekben gyakran élő szervezeteket találunk. Ilyenek pl.: a Dipel DF, a Madex és a Madex Pro, a Lepinox Plus. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de általában 0 nap é.v.i.-vel rendelkeznek és környezetbarát szerek.

A Neemazal T/S mélyhatású, sok kerti növényre engedélyezték, az almánál pl. a levélaknázó molyokra.

Hagyományos rovarölőink is vannak, pl. a Coragen 20 SC, mely kiváló kontakt, felszívódó, gyomméreg és tojásölő hatású készítmény. Jól ismerjük a Laser Duplot (a korábbi Spin Tor) és a Mavrikot, mely most

Klartan 24 EW néven fut. Nagy előnye, hogy a méheket kíméli.

Sokan választják majd a felszívódó Mospilan 20 SG-t, melyhez erős fertőzésnél adagolhatnak egy gyors hatású kontakt piretroidot is a felületen tartózkodó kis hernyók miatt. A repülő molylepkékre pedig riasztó hatással vannak ezek a piretroid készítmények. Ide tartozik pl. a Decis, a Cyperkill 25 EC, a Karate Zeon 5 CS (más néven Full 5 CS), a Kaiso Garden, a Lamdex Extra, stb. (Az aláhúzottak a levéltetvek ellen is engedélyezettek.)

A felsoroltak közül kerülnek ki az almatermésükben, a szilvában, a kajsziban, a szőlőben és az őszibarackban a molyokra engedélyezett rovarölő szerek. Még sokszor visszautalok erre a felhívásra.

  1. Az egyszerű anyagok közül a csalán kivonatot, a gyümölcs- és a répacukrot ajánlják az almamoly ellen.
  2. Már többször utaltam a Magyar Biokultúra Szövetség honlapjára. Részletes és letölthető leírást találnak az oldalukon a bioban is engedélyezett egyszerű anyagok használatáról és pl. a növényi eredetű öntöző és permetező levelek készítéséről is. (Most pedig egy új weboldalt is „nyitottak”, www.miertjoabio.hu címen.)

► „Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?” – kapom a kérdést gyakran. Erre a

kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket. Máshogyan kell megtervezni egy fogékony vagy korán érő fajta és egy elhanyagolt szomszédsággal rendelkező kert védelmét. Sűrűbben kell védekezni, ha „tökéletes” csak 1-2 %-ban rágott termést szeretne a kertész és akkor is, ha csak kontakt szereket használ, stb. A válaszadásban segítenek az előrejelző eszközök, a növényorvosok előrejelzései, de végül csak a gazda tudja meghozni a döntést.

Egyes ültetvényekben, ahol az árbevétel miatt kénytelenek „fényesen csillogó első osztályú almát előállítani”

20-24 permetezéssel is számolnak évente. A hobbikertészek a frissen leszedett gyümölcsből ki tudják vágni a hernyójárta részeket és a cefrébe sem kell a tökéletes termés. Ne akarjuk utolérni, lekörözni a profi termesztőket.

► Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet fiatal szakemberei egy közös kutatásra hívnak minket. A kertben vagy a házban található pókokról vagy a hálójukról készült fotókat kérnek tőlünk. A pókok hasznáról és a képek feltöltéséről mindent megtalálnak itt.

Aki teheti segítse a Pók-Háló névre keresztelt kutatásukat!

Budapest, 2023. május 13. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK

webkamera_Hári_Kati